Pınar Selek'in davası öncesi 'Beraatimize sahip çıkalım' çağrısı

Pınar Selek'in davası öncesi 'Beraatimize sahip çıkalım' çağrısı
Hakkında 'kırmızı bülten' kararı çıkarılan sosyolog Pınar Selek'in 25 yıldır süren yargılama sürecinde, beraat kararının bozulması sonrası yeni dava 31 Mart'ta başlayacak. Duruşma öncesinde "Beraatimize sahip çıkalım" sloganıyla çağrı yapıldı.

İstanbul 15'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşecek duruşma öncesinde gazeteci Fatih Pınar yargılama sürecini anlatan kısa bir belgesel hazırladı.

Belgeselde konuşan yazan Karin Karakaşlı, sosyolog Pınar Selek'in Kürt hareketinden çevrelerle görüştüğünü, kitap hazırlığı nedeniyle gözaltına alındığını aktardı.

Karakaşlı, Selek'in işkence gördüğünü belirterek, gözaltıdan iki gün önce 9 Temmuz 1998'de Mısır Çarşısı'nda patlama olduğunu kaydetti.

Selek'in daha sonra TV'lerden 'fail olarak ilan edildiğini gördüğünü' kaydeden Karakaşlı, bilirkişinin olayın sebebi olarak ilk aşamada gaz kaçağını işaret ettiğini ancak bunun daha sonra 'bombalı saldırı'ya çevrildiğini ifade etti.

Yazar, bunun faili olarak da Selek'in gösterildiğini ifade etti.

Pınar Selek davası süreci

İstanbul'un Eminönü semtindeki Mısır Çarşısı'nda meydana gelen patlamada 7 kişi hayatını kaybetmiş, 127 kişi de yaralanmıştı.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 2,5 yıl tutuklu kalan Selek hakkında 'patlamaya bombanın mı, yoksa LPG'nin mi neden olduğunun kesin tespitinin yapılamadığı' gerekçesiyle beraat kararı verdi.

Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi, Selek'in 'sosyolojik araştırma' diyerek örgüt üyeleriyle irtibata geçtiğini, örgütün amacı doğrultusunda bombayı yerleştirdiğinin anlaşıldığını iddia ederek beraatı bozdu.

Yüksek mahkeme, 'devlet güvenliğine karşı suç' gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis istedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın dairenin kararına itiraz etmesi üzerine dosya, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gitti.

Başsavcılık itiraz başvurusunda, patlamanın nedeninin tam olarak tespit edilemediği öne sürülerek, bu nedenle İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin beraat kararının yerinde olduğunu belirtti.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu başsavcılığın itirazını reddederek 9'uncu Daire'nin bozma kararının yerinde olduğuna hükmetti.

Bunun üzerine dosyayı tekrar görüşen İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 9 Şubat 2011 tarihli duruşmada, Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi'nin, sosyolog Pınar Selek ile Abdulmecit Öztürk hakkında verilen beraat kararının bozulması yönündeki kararına karşı direnme kararı aldı, diğer sanıklar açısından ise bozma ilamına uyulmasını kararlaştırdı.

Kararda direnmekten vazgeçti

Mahkeme, 22 Kasım 2012'deki duruşmada ise Pınar Selek ve Abdulmecit Öztürk hakkındaki beraat kararında direnmekten vazgeçti.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 24 Ocak 2013'te Selek'e 'devletin hakimiyeti altındaki toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemde bulunmak'tan ağırlaştırılmış müebbet hapis verdi.

Heyet, yurt dışında yaşayan Selek hakkında yakalama kararı da çıkardı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise 2 Ocak 2014'te hazırladığı tebliğnamede, Selek hakkındaki hapis cezasının onanmasını istedi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 11 Haziran 2014'te dosyayı usul yönünden bozarak yerel mahkemeye gönderdi.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kapatılması üzerine dava dosyası, İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi de ilk duruşmada, Selek ile ilgili verilen yakalama emri kararının kaldırılmasına hükmederek 19 Aralık 2014'te sanıkların beraatine karar verdi.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu ise yerel mahkemenin direnme kararı üzerine verdiği beraat kararını yerinde bulmayarak sanıkların eylemlerinin, olay tarihinde yürürlükte olan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 125. maddesinde belirtilen 'devlet güvenliğine karşı suç' kapsamında olduğu gerekçesiyle bozdu.

Yeniden tutuklama çıktı

Kararın ardından sanıklar, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yeniden yargılanmasına karar verildi.

Yargıtay'ın bozma kararının ardından dosya yeniden İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gönderildi.

Mahkeme, Selek hakkında yokluğunda tutuklanması ve kırmızı bültenle arama kararı çıkarılmasına karar verdi. Abdulmecit Öztürk hakkında ise yakalama emri çıkarılmasına karar verildi. İlk duruşma 31 Mart 2023'te görülecek. (Kısa Dalga / DHA)

Gündem