İlaçta kriz büyüyor: Sistem çöktü, eczanelerde veresiye defterleri açıldı

İlaçta kriz büyüyor: Sistem çöktü, eczanelerde veresiye defterleri açıldı
Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, ilaçta yaşanan sıkıntıları aktarırken hayati bir noktaya dikkat çekti: "Piyasaya yeni sürülen ilaçlarda son kullanım tarihleri 5 yıldan 2’ye düştü. Kullanım tarihleri ile ilgili stabilite testleri zorunlu. 5 yıllık testler maliyetli. Maliyet azaltmak için 2 yıllık testler tercih ediliyor.”

Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, "Önlem alınmazsa ilaç yokluğu en yüksek seviyeye çıkabilir. Şu an ilaç yokluğunda oran yüzde 11’i, ilaç dışı ürünlerde ise yüzde 14’ü buldu" dedi.

Hürriyet'ten Hande Fırat'a konuşan Ercanlı şunları söyledi: "Bazı ilaç firmaları SGK’nın belirlediği kamu kurum iskontalarını kısmen ya da tamamen durdurdu. Bu durum hastalara yansıyor. Sorunun en temel nedeni referans fiyat olarak belirlenen sabit Euro kuru ile reel kur arasındaki makasın yıl içinde açılması. İlaç firmaları yapılan zammı yeterli bulmuyor. Nedenleri; hammadde, kutu ve nakliyedeki artış.

Yeni nesil ilaçlar ‘fiyat politikası’ nedeniyle Türkiye’ye girmiyor. Ülkemize girmeyen yeni nesil ilaçların oranı yüzde 80.

Firmaların zam beklentisi sadece yaraya pansuman olur. Ancak bu yıl fiyat güncelleme en azından sene içine yayılmalıdır. Çünkü 2023’e kadar Merkez Bankası’nın kur tahminlerinden yola çıkarak, yıl sonunda yapılması gereken zam yüzde 57’yi bulacak.

Sistem çöktü. Eczanelerde veresiye defterleri açıldı. Mevcut ilaç fiyat kararnamesi yeniden yazılmalı. Kura dayalı sistemden vazgeçilerek, her ilacın içeriğine göre ayrı ayrı zamlanması gerekiyor. SGK geri ödeme sistemi yeniden düzenlenmeli. İlaç için hammadde üretilmeli, yeni nesil ilaç çalışmalarına hız verilmeli. Meslek örgütlerinin görüşleri dikkate alınmalı.

Piyasaya yeni sürülen ilaçlarda son kullanım tarihleri 5 yıldan 2’ye düştü. Kullanım tarihleri ile ilgili stabilite testleri zorunlu. 5 yıllık testler maliyetli. Maliyet azaltmak için 2 yıllık testler tercih ediliyor.”

YAZININ TAMAMI

Gündem