Plutus’ta Türk izleri: 5.3 ton kokainin istihbaratı Türkiye’den

Plutus’ta Türk izleri: 5.3 ton kokainin istihbaratı Türkiye’den
Geçen hafta Sicilya sahillerinde bir balıkçı gemisinde yakalanan 5.3 ton kokainin ucu Türkiye’ye uzandı.

Geçen hafta Sicilya sahillerinde bir balıkçı gemisinde yakalanan 5.3 ton kokainin ucu Türkiye’ye uzandı. Kokaini taşıyan Plutus adlı gemi Türkiye tarafından sekiz aydır izleniyordu ve istihbarat Türk narkotik birimlerinden geldi.

Sicilya’daki operasyon İtalyan Guardia di Finanza tarafından yapılsa da resmi açıklamalarda Hollanda, Fransa, İngiltere, ABD, Portekiz ve İspanya ile birlikte Türkiye’nin de desteği ifade edildi.

19 Temmuz gecesi yapılan operasyon dikkatle izlenen ve Sicilya’da karasuları sınırının hemen açığında duran Palau bayraklı Plutus gemisine yaklaşan balıkçı teknesinin gemiyi izleyen keşif uçağı tarafından fark edilmesiyle başladı. Denize atılan işaretli yükleri toplayan balıkçı gemisi İtalyan karasularına döndüğünde durduruldu ve gizli bölmede 5.3 ton kokain ele geçirildi. Balıkçı gemisi Pordo Empedoche limanına götürülürken, Plutus da İtalyan donanması tarafından Palermo limanına çekildi.

Varış noktası Türkiye

Varış noktası Türkiye olan Plutus’un Türk mürettebatı ve sahibi olan şirketin İstanbul’daki adresi dikkat çekse de asıl önemli olan Güney Amerika-Avrupa arasındaki kokain kaçakçılığında Türk organizasyonlarının rolü. Nitekim Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı’nın (NSB) Türk organizasyonları konusundaki bilgi ve istihbaratı bir süreden beri Avrupa’da farklı ülkelerin yaptığı operasyonlarda kritik bir rol oynuyor.

Hatay'dan beri izleniyordu

6 Şubat 2022’de Gine açıklarında yakalanacağını anlayınca denize döktüğü 528 kilo kokainle birlikte İspanyol donanması ve Gine polisi tarafından yakalanan Türk balıkçı gemisi Hatay’dan beri izleniyordu ve 10 kişinin yakalandığı bu operasyonun istihbaratını NSB vermişti.

Tutuklanan 5 kişiden 4'ü Türk

Yine 13 Nisan 2022’de Kanarya Adalarının güneyinde İspanyol polisi tarafından durdurulan 20 metrelik AKT1 balıkçı teknesinde yakalanan 3.3 ton kokainin istihbaratı da NSB’den gelmişti. Tutuklanan beş kişiden dördü Türk biri de Gürcistan vatandaşıydı.

Türk organizasyonları, Güney Amerika ve Avrupa arasındaki kaçakçılıkta, geçmişte afyon ve eroin kaçakçılığı nedeniyle sahip oldukları bağlantılarla önemli bir rol oynuyor. Nitekim Avrupa limanları dışında Mersin’de yakalanan büyük miktarlardaki kokain de Türklerin kaçakçılıktaki organizasyon becerilerini belirginleştiriyor. (Kısa Dalga)

Gündem