‘Polise direnme’ davasında bilirkişi raporu iddianameyi yalanladı

‘Polise direnme’ davasında bilirkişi raporu iddianameyi yalanladı
Alsancak'ta polis tarafından darp edildiği ileri sürülen trans kadın E.S. hakkındaki davada bilirkişi, iddianamenin aksine E.S'nin "görevi yaptırmamak için direnme" şeklinde bir eyleminin bulunmadığını tespit etti.

İzmir'in Alsancak ilçesi Bornova Sokak’ta 3 Mayıs 2022 tarihinde “yüksek ses ve gürültü” ihbarına giden polis ekiplerinin, trans kadınları darp ettiği iddia edildi. Yaşanan olayın ardından darp edilen kadınlardan E.S. hakkında "Görevi yaptırmamak için direnme" ve "Hakaret" suçlamasıyla dava açıldı. Davanın duruşması 1 Haziran günü Bayraklı'da bulunan İzmir Adliyesi 47'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

Gazete Duvar’dan Cihan Başakçıoğlu’nun haberine göre, polis memurlarının "müşteki" olarak yer aldığı davanın iddianamesinde, E.S'nin polis memurlarına "hakaret ettiği" ve "sokak ortasında olay çıkardığı" iddia edildi. E.S'nin, gözaltına alınmak istendiği sırada yaşadığı darp olayı ise iddianamede "itiş kakış" olarak nitelendirildi. Ayrıca iddianamede, E.S'nin sokakta yaşayan diğer trans kadınları da çağırarak grup oluşturduğu ve polise direndiği ileri sürüldü.

Olay gününe ait kamera görüntülerinin incelenmesinin ardından hazırlanan bilirkişi raporunda ise iddianamenin aksine E.S'nin polise direnmediğinin görüldüğü aktarıldı.

Öyle bir eylem yok!

Görüntülerde yalnızca iki kadının polisle diyalog kurduğu belirtilen raporda, "Görüntüler incelendiğinde, görüntülerin dava konusu olayın yaşandığı iddia olunan binanın karşısındaki bir daireden kaydedildiği, görüntü ses kalitesinin anlaşılır düzeyde olmadığı, görüntülerde bayan olduğu değerlendirilen şahıslarla polis memurları arasında bir diyalogun yaşandığı ancak görevi yaptırmamak için direnme şeklinde bir eylemin bulunmadığı tespit edilmiştir" ifadeleri yer aldı.

Darp raporu olay gününe ait değil

Davaya ilişkin dikkat çeken diğer bir detay ise dosyaya giren farklı tarihli darp raporu oldu. Dosyada, 6 Mayıs tarihli raporda, E.S'de darp bulgularına rastlanmadığı belirtiliyor. Ancak E.S'nin darp edildiği gün alınan 3 Mayıs 2022 tarihli rapor ise dosyaya konulmadı.

E.S.’nin avukatı Muammer Can Korkor, "Bilirkişi raporu bizler açısından olumlu. Burada herhangi bir mukavemet, görevi yaptırmamak için direnme eylemi söz konusu değil. Tam aksine darp raporu ile de sabit olmak üzere müvekkile yönelik bir işkence var. Biz bu işkence ile ilgili de suç duyurusunda bulunacağız” dedi. (Kısa Dalga)

Gündem