M.S. 79 yılında meydana gelen volkanik patlama ile küle gömülen Pompeii antik kentinde çarpıcı bir keşif yapıldı. Arkeologların bir villada yaptığı kazıda, bir kaplumbağa ile yumurtasının kalıntıları bulundu.
Kaplumbağanın kafasının, kuyruğunun ve bir bacağının kopmamış halde bulunduğu belirtildi.
Kaplumbağa ile yumurtası, Vezüv patlamasından önce bir Roma hamamı olarak kullanıldığı düşünülen bir yapının kilden zemininin altında bulundu.
Pompeii'de antropolog olarak çalışan Valeria Amoretti, "Kendisine yumurtalarını bırakmak için bir oyuk kazmıştı ama bunu yapamamış. Bu nedenle ölmüş olabilir" dedi.
Arkeologlar, kaplumbağanın bulunduğu yapının Pompeii'de M.S. 62 yılında meydana gelen şiddetli depremden önce mozaiklerle süslü lüks bir ev olduğunu, depremde yıkılması sonrasında da hamam olarak kullanıldığını söyledi.
Pompeii Arkeoloji Parkı müdürü Gabriel Zuchtriegel, kentte hem bir kaplumbağa bulunmasının hem de şatafatlı evin onarılmamış olmasının Pompeii'de deprem sonrası yaşama dair büyük bir dönüşüm yaşandığının göstergesi olduğunu anlattı.
Kaplumbağanın ve yumurtasının daha fazla inceleme için laboratuvara götürüleceği açıklandı.
Napoli'nin 23 kilometre güneydoğusunda bulunan Pompeii kenti 13 bin kişilik nüfusuyla, Vezüv Yanardağı'nda M.S. 79 yılında meydana gelen volkanik patlama sonucu lav ve kül ile kaplanmıştı.
Zamanın adeta donduğu kentteki kalıntılar ilk kez 16'ıncı yüzyılın sonlarında keşfedilmiş, ilk kazılar 1750 yılı civarında başlatılmıştı. (Kısa Dalga)