Prof. Övgün Ahmet Ercan: İstanbul'da 2045'e kadar büyük deprem olmaz

Prof. Övgün Ahmet Ercan: İstanbul'da 2045'e kadar büyük deprem olmaz
Yalova Çınarcık'ta meydana gelen 4.1 şiddetindeki depremle ilgili açıklama yapan Prof. Ercan, büyük deprem beklemediğini söyledi.

AFAD, Yalova Çınarcık'ta 4.1 şiddetinde bir deprem meydana geldiğini duyurdu. Deprem İstanbul ve çevre illerde hissedilirken oyası büyük İstanbul depremi ile ilgili endişeleri de yeniden hatırlattı.

Depremle ilgili sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Jeofizik Yüksek Mühendisi ve İTÜ emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ise endişelenecek bir durum olmadığını savundu.

Ercan yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

"23.57'de Yalova- Çinarcık'da M4,2 deprem 1999 Çınarcık kırığında oldu. Olağan bir gerginlik boşalması. Büyük deprem beklemiyorum. İstanbul depremini öne çekmez. Sıkıntı yok."

Ercan, Habertürk TV'de katıldığı programda ise Çınarcık'taki depremin olağan bir gerginlik boşalması olduğunu ifade etti. Depremin bir öncü olduğunu söylemenin jeofizik gerçeklere aykırı bir açıklama olacağını savunan Ercan, kendi deneyimlerine dayanarak, bu depremin ardından daha büyük bir deprem beklemediğini belirtti.

Halkın günlük yaşantısının devam edip edemeyeceği konusunda soruların geldiğini belirten Ercan, bu konuda yetkilendirilmiş kuruluşun AFAD olduğunu ve deprem olmayacağını söyleyecek olanın yine AFAD olduğunu vurguladı.

2045'den önce İstanbul'da deprem olmaz

İstanbul için deprem beklentisinin çok erken olduğunu düşünen Prof. Ercan, 2045'ten önce bir deprem beklemediğini ve bu beklentinin 2075 veya 2150 yılına kadar sürebileceğini belirtti.

Çınarcık Depremi'nin beklenen derinlikten biraz daha fazla gerçekleştiğini ifade eden Ercan, genellikle Marmara'da 5-7 km arasında depremler olduğunu, bu depremin ise denizin altındaki granit katmanında meydana geldiğini belirtti. Ancak, bu boşalmanın küçük bir boyutta olduğunu ve halkın depremden korkmaması gerektiğini ekledi.

Yıkıcı deprem eşiği 6.4'dür

Depremden korkmanın temel nedeninin sağlam evlerde oturulmaması olduğunu belirten Ercan, Türkiye'nin kentsel dönüşüm yasasının mükemmel olduğunu ancak 24 yılda hiç uygulanmadığını dile getirdi. Ercan, yasanın rafa kaldırıldığını ve yerine yapısal dönüşüme geçildiğini ifade ederek, bir ülkenin depreme karşı çözüm bulabilmesi için güçlü bir ekonomiye ve bireylerin de ekonomik açıdan güçlü olmasına ihtiyaç olduğunu belirtti. Ercan, depremle ilgili yapısal dönüşümün gerçekleşmesi için de "asgari ücretin 40 bin TL'ye çekilmesi durumunda halkın depremden kurtulabileceğini" söyledi.

Çınarcık ve Yalova için tehlikenin söz konusu olup olmadığı sorusuna, devletin yetkili organları AFAD ve valilik olduğunu vurgulayan Ercan, şu anda daha büyük bir deprem beklentisinde olmadığını belirtti. Yıkıcı depremlerin eşiğinin 6.4 olduğunu belirten Ercan, bu büyüklükteki bir depremin evden kaçmaya neden olmayacağını ifade etti. (Kısa Dalga)

Gündem