Prof. Dr. Ahmet Ercan olası depremde etkilenecek illeri saydı: Hatay, Gaziantep ve Kilis... Urfa, Malatya ve Kıbrıs'ı yorumladı

Prof. Dr. Ahmet Ercan olası depremde etkilenecek illeri saydı: Hatay, Gaziantep ve Kilis... Urfa, Malatya ve Kıbrıs'ı yorumladı
Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan deprem bölgesindeki diri faylara ilişkin çok sayıda yurttaşın merak ettiği sorulara yanıt verdi. Ercan, Ölüdeniz kırığı, Kilis, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Mersin ve Kıbrıs hakkında yorumda bulunup, değerlendirmeler yaptı.

Türkiye'yi yasa boğan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra bölgedeki diri faylar ve mevcut hareketlilik deprem bilimciler tarafından yakından takip ediliyor.

Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan da bugün paylaştığı mesajında dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu.

Ercan şunları kaydetti:

6 Şubat 2023 "Onbiril Depremi" bir doğal kırandı(afetti). Görülmemiş büyük acılar yaşandı, yaşanıyor, yaşanacak. Yansımaları Türkiye ekomisinde, siyasetinde, toplum yaşamında, tinsel(ruhsal) ile genel sağlıkta görülmesi belki 50 yıl sürecek. Tümünü de gönül birliğiyle aşacağız.

"Onbiril Depreminin" neredeyse hergün olan M5,5'dan küçük artçıları olmasını beklenir. Bölgede yapılar yıpranık, yorgun, yaralıdır. Önemli olan bu büyüklüğü aşmamasıdır. Umarım kırıklardaki bu dinginlik uzun süre sürer. Gönlümüz yasta.

"Onbiril Depremini" yaşayan çiftçiler! Üç büyük deprem M7,9 M7,6, M7,5 yapılarınızı yıktı, ancak toprağınızı da belledi, soluk aldırdı. Göreceksiniz, bu yıl ürününüz bol olacak. Çaremiz yok! Acılarımız büyük ancak toprağımıza, işimize, eşlerimize, çocuklarımıza sarılalım.

Ercan ayrıca Twitter'dan gelen sorulara da yanıt verdi.

Hocam Şanlıurfa için görüşünüz nedir?

Ercan: Şanlıurfa güvenli

Hocam Kıbrıs'ta deprem bekliyor musunuz Mersin'de yaşayan biri olarak çok korkuyorum.

Ercan: Kıbrıs'taki ivedi büyük deprem beklemiyorum.

Hocam Adana'da son durum nedir acaba?

Adana'ya geri dönülsün.

Hocam ABD bilim adamları Malatya’da büyük bi deprem bekliyor. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz, Malatya ve çevresinde büyük deprem bekliyor musunuz?

İvedi beklemiyorum. Yer yorgun.

Ercan'ın "Ölüdeniz kırık kuşağının, en kuzey ucu M7,9 ile kırılırken, gerginlik boşalması kuzey ile batıya göç etti. Neden güneyde Refahiye'ye doğru inmedi, bunu bizlerde şaşırdık. Aykırı bir işleyiş var. Ancak, ileride(süresi belli değil) kırılacaktır. Hatay Amanos üzerinde kurulmalı" yorumuna gelen "Hocam bu olası deprem en çok Hatay ve Gaziantep'i etkiler gözüküyor doğrumu anlıyoruz" sorusuna Ercan "Evet..Ayrıca Kilis" yanıtını verdi. (Kısa Dalga)

Gündem