Prof. Dr. Ahmet Ercan yeni deprem yönetmeliğine göre yapılmış yapıların yıkılma nedenini açıkladı

Prof. Dr. Ahmet Ercan yeni deprem yönetmeliğine göre yapılmış yapıların yıkılma nedenini açıkladı
Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan "Ortalama ivme 667g iken Hatay’a girişte ivme değerleri 1300g’ye ulaşarak, yıkımın çok büyük olmasına, yeni deprem yönetmeliğine göre yapılmış yapıların bile yıkılmasına neden olmuştur" görüşünü dile getirdi.

Türkiye'yi yasa boğan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra yeni binaların yıkılmasının nedenleri en çok merak edilen konulara arasında yer alıyor.

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan Twitter'dan depremde oluşan ivmelenmenin sonuçlarına ilişkin bir değerlendirme paylaştı.

Ercan şunları kaydetti:

Jeofizik ölçülere göre, Göksun’dan Kozan’a doğru uzanan Savrun kolu kırılmıştır. Bu durumun yer yapısındaki yarık izinin gölenmesi için jeoloji mühendislerinin alan çalışması ile gözlemi yapmaları gerekmektedir.

frpppinxsaajc0p.jpeg

Kırılma hızı ne kadar yüksekse, sarsım dalgasının genliği o kadar büyüktür. Göksun-Ekinözü arasındaki kırılma S sarsım dalgasının hızını aşmıştır. Bu durum Hatay yönünde de görülmüştür. Bu depremde Türkiye’nin gördüğü en yüksek ivmeler, 1,700 g, 1,900 g oluşmuştur. 200 g üzeri yıkım yapar.

Ortalama ivme 667g iken Hatay’a girişte ivme değerleri 1300g’ye ulaşarak, yıkımın çok büyük olmasına, yeni deprem yönetmeliğine göre yapılmış yapıların bile yıkılmasına neden olmuştur.

Kırılmanın ilerlediği yönde büyük ivmeler, kırığa dik yönlerde daha küçük ivmeler oluştuğundan, uzun ekseni kırığa uyumlu olan yapılada az yıkım, dik olan yapılarda daha çok yıkım görülmüştür.

Narlı’da olan M7,9 ilk deprem küçük Pazarcık kolunu kırıp, önce Malatya, Pütürge’ye doğru kırmış, sonra geri dönüp, hiç gücünü yitirmeden Hatay’ı kırmıştır.

Antakya’da ivmeler çok büyükken, Yayladağ’da ivmenin küçülmesi depremin gücünün yittiğini göstermiştir.

Antakya’nın batı tepelerinde Vs30= 500-600 iken, Antakya’nın içinde Vs30= 250-350 m/sn arasında çıkmıştır. K.Maraş’ta ise Vs 350-600 m/sn arasında çıkmıştır. (Prof. Dr. Eşref Yalçınkaya, 2023)

İlginç olan, tüm frekanslarda erk gücü yüksektir. Bu demektir ki, yapı yüksekliğine bakılmaksızın her katlı yapı depremden etkilenmiştir demektir. Tasarım dönemleri ile 400 g ilk tasarım ivmesinin üstüne çıkılmıştır. Çok büyük hızlı kırılma, çok büyük ivme, yönseme etkilidir(E.Y)

(Kısa Dalga)

Gündem