Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu madde madde anlattı: Ankara'daki taşkında dairedeki şelale nasıl oluştu

Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu madde madde anlattı: Ankara'daki taşkında dairedeki şelale nasıl oluştu
Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, Ankara'da yaşanan sele ilişkin "3 Haziran 2023 günü Ankara'da meydana gelen şiddetli yağış ve sonucu oluşan taşkında, sembol videonun çekildiği noktaya ilişkin görüş ve değerlendirmelerim aşağıdaki posterde verilmektedir. Hatalı planlama, olası doğal tehlikelerin dikkate alınmaması bu sonucu oluşturmuştur" görüşünü dile getirdi...

Ankara'da haftalardır etkisini sürdüren kuvvetli yağış, Yenimahalle'de sel felaketine neden oldu. Bir sitenin alt katları tamamen sulara teslim olurken, taşan sular apartman dairesinden taştı.

Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu Ankara'da yaşanan sele ilişkin değerlendirmede bulundu.

Gökçeoğlu dere yatağının yapılaşmaya açılması nedeniyle bu manzaranın oluştuğunun altını çizerken "Yanlış planlama ve doğal tehlikeleri dikkate almadan yapılaşma buna sebep olmuştur" görüşünü dile getirdi.

fxxqqsmx0amjdh9.jpeg

Gökçeoğlu şunları kaydetti:

"Alandaki saha kullanımının değişimi 2005 yılında bölge tamamen gecekondu bölgesiylen 2020 yılına geldiğimizde tamamen yüksek katlı bloklardan oluşmakta.

Bu durum GoogleEarth görüntülerinden rahatlıkla izlenmekte.

Su baskınına uğrayan blok yaklaşık 400K m2'lik bir drenaj sahasının en düşük kotunda yer almakta.

Sahanın yüzeyinin neredeyse tamamı ya yüksek katlı bloklardan ya da asfalt kaplı. Dolayısıyla yağışın neredeyse tamamı yüzey akışına geçmektedir.

3 Haziran 2023 günü yaklaşık 1 saatte 40 kg/m2 yağış meydana gelmiştir. Buna göre mikro havzaya 1 saatte 16M kg yağış düşmüştür. Bu yağışın çok iyi bir ihtimalle %50 sinin altyapı tarafından drene edildiği kabul edilirse, su basan bloğun bulunduğu noktada dakikada 130 kg, saatte ise 8M kg yağışın derene olması gerekmiştir. Mevcut altyapı bunu kaldıramamış duvarın üstünden aşan taşkın suyu apartmanın duvar kesimindeki sıfır kotundan girmiş diğer cephede kottan kazanılan 2. kattan (aynı kattan) drene olmuştur.

SONUÇ : Yaklaşık 400K m2'lik bir mikro havzayı drene eden dere yatağının yerleşime açılması ve yüzeylerin tamamen geçirimsiz hale getirilmesi sonucu taşkın yaşanmıştır. Yanlış planlama ve doğal tehlikeleri dikkate almadan yapılaşma buna sebep olmuştur. Altyapı güçlendirilmeden gerçekleştirilen bu tür yapılaşmalar gelecekte de bu tür sorunlara yol açmaya devam edecektir." (Kısa Dalga)

Gündem