Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu'dan Bayındır depremi açıklaması: İzmir de muhtemelen hissetmiştir

Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu'dan Bayındır depremi açıklaması: İzmir de muhtemelen hissetmiştir
Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu İzmir Bayındır'da 4,2 büyüklüğünde meydana gelen depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

AFAD Deprem Dairesi İzmir'in bayındır ilçesinde 4,2 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu.

Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu depreme ilişkin açıklamada bulundu.

"İzmir de muhtemelen hissetmiştir"

Gökçeoğlu "Küçük Menderes Grabeni kuzey sınırında olmuş. Bu kesimde çizilmiş bir aktif fay olmamakla beraber bölge horst-graben sistemi ve normal faylarla kontrol ediliyor. Geçmiş olsun Bayındır. İzmir de muhtemelen hissetmiştir." dedi.

Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, Gökçeoğlu'na yanıt olarak "18.10.2023 15:55'de Bayındır ( izmir) GGD'sunda olan Mw=4.2 büyüklüğündeki deprem, Küçük Menderes Çöküntüsü'nü sınırlayan normal fay segmentleri arasındaki sağ/sol yanal atımlı transfer (yırtılma) faylarından (Bkz. odak çözümü) kaynaklanmış olduğu görülmektedir" bilgisini verdi.

f8uucudwuaa-jwf.jpeg

"MTA diri fay haritasında görmedim"

Gökçeoğlu da "Graben-Horst sınırları gayet net aktif faylarla sınırlı. Elinize sağlık. Yalnız MTA diri fay haritasında görmedim" diye yanıtladı.

f8u4z5lxqaavkof.jpeg

Demirtaş ayrıca şu bilgileri kaydetti:

"Bu fayların Holosen-2.6 milyon yıl öncesi dönemde hareket ettiğine ilişkin morfolojik-jeolojik ve sismolojik kayıt bulunmamaktadır.

10 bin yıl ile 2.6 milyon yıl arasında bu fayların #deprem ürettiğine, aktif olup olmadıkları konusunda ciddi şüpheler var. Örneğin Malatya-Ovacık Fayı, 3 milyon yıl önce DAFZ ortaya çıktıktan sonra aktivitesini yitirdiğini düşünüyoruz. O açıda MTA'nın her fayı Holosen fayı değil" (Kısa Dalga)

Gündem