Prof. Dr. Cenk Yaltırak: Hocam bir fayın periyodu var. Bu segment eğer yanlış değilse 1905'te kırıldı

Prof. Dr. Cenk Yaltırak: Hocam bir fayın periyodu var. Bu segment eğer yanlış değilse 1905'te kırıldı
Malatya ilinin Pütürge ilçesi yakınlarında, önceki depremlerle ilişkili ABD'li uzmanların bir fay boyunca sismik aktivite kaydedildiği raporuna, Prof. Dr. Cenk Yaltırak "bu faylar yüz yıldan fazla süre ile kırılma eşiğine gelmez" görüşünü dile getirdi...

Güney Kaliforniya Üniversitesi'ndeki jeofizikçiler Şubat depremiyle ilişkili fay bölgesini incelemek için uzaktan algılama yöntemini kullandılar.

Analiz, fayın bir kısmının tıkalı kaldığını ve gelecekte 6.8 büyüklüğünde başka bir depremin meydana gelebileceğini gösterdi.

Malatya'nın Pütürge ilçesine dikkat!

Araştırmacılar Malatya ilinin Pütürge ilçesi yakınlarında, önceki depremlerle ilişkili bir fay boyunca sismik aktivite kaydettiler.

Bu, levhanın bir kısmının bloke olduğu veya sıkıştığı, ancak gelecekte herhangi bir zamanda hareket edebileceği anlamına geliyor.

Yaltırak'tan yorum

Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu da habere ilişkin "Söz ettiğiniz raporu okudum. Pötürgede kırılmamış bir kesim olabileceğini ve takip edilmesi gerektiğini söylüyorlar Yani çalışmak lazım. Bu Tweete ekliyorum." yorumunda bulunurken Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Gökçeoğlu'na "Hocam bir fayın periyodu var. Bu segment eğer yanlış değilse 1905 te kırıldı. Şimdi bunlar o günden bugüne kadar birikime bakıp bu değeri veriyor. Bu kafayla 1999 kırığı da Mw 6.7, 1912 de Mw 7 deprem üretir. Oysa bu faylar yüz yıldan fazla süre ile KIRILMA eşiğine gelmez" yanıtını verdi.

Gündem