Prof. Dr. Ergun Özbudun: Erdoğan’ın üçüncü defa aday olma şansı yok

Prof. Dr. Ergun Özbudun: Erdoğan’ın üçüncü defa aday olma şansı yok
AKP yöneticileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu dönemki adaylığını “ikinci dönem” olarak sayıyor ve yeniden aday olabileceğini belirtiyor. İktidarın tezine bir itiraz da Prof. Dr. Ergun Özbudun’dan geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3. dönem aday olup olamayacağı tartışmaları sürüyor. AKP yöneticileri, Erdoğan’ın önceki iki dönemini yok sayarak, bunun ikinci adaylığı olduğunu savunurken, anayasa hukukçuları aynı görüşte değil.

Türkiye’nin önde gelen hukukçularından Prof. Dr. Ergun Özbudun, Erdoğan’ın Meclis kararı olmadan yeniden aday olamayacağının altını çizdi.

AKP’nin 2007’deki anayasa değişikliği çalışmalarında yer alan Özbudun, Cumhuriyet Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “Erdoğan’ın üçüncü defa aday olma şansı yok. Bir tek istisnası Meclis’in beşte üç oranındaki çoğunlukla bir erken seçim kararı almasıdır. Muhalefet kanadından gelen açıklamalara bakıldığındaysa bunun mümkün olmadığı görülmektedir. Ancak kararı YSK verecektir. Onun da kararını Erdoğan’ın lehine olacağı tahmin edilebilir” diye konuştu.

Konuya ilişkin tartışmalarda dile getirilen “parlamenter sistemden yeni cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildi ve 2018’de bir kez seçildi” argümanını yorumlayan Özbudun, “Bu geçerli bir argüman değil” diyerek 2017 yılındaki anayasa referandumuna ilişkin hatırlatmalarda bulundu.

Özbudun açıklamasını “2017’de yeni bir anayasa yapılmadı. Anayasa değiştirildi. Onun değiştirmediği bütün hükümler bakidir ve geçerlidir. O hüküm de cumhurbaşkanının ancak iki defa aday olabileceğidir. 2017 yılında buna sadece bir tane istisna getirildi. O da daha önce Meclis’in 5’te 3 kararıyla seçimlerin yenilenmesidir” diye konuştu. (Kısa Dalga)

Gündem