Prof. Dr. Judith Hubbard'dan İstanbul depremi yorumu: Önümüzdeki 50 yıl içinde büyük bir deprem olacaktır

Prof. Dr. Judith Hubbard'dan İstanbul depremi yorumu: Önümüzdeki 50 yıl içinde büyük bir deprem olacaktır
Harvard Üniversitesi mezunu ve Cornell Üniversitesinin Yer ve Atmosfer Bilimleri bölümünde asistan profesörlük yapan Dr. Judith Hubbard, olası İstanbul depremini anlattı.

Maraş merkezlerinin ardından olası Marmara depremi gündemin ilk sıralarında. euronews Türkçe'den Aylin Elçi, Harvard Üniversitesi mezunu ve Cornell Üniversitesinin Yer ve Atmosfer Bilimleri bölümünde asistan profesörlük yapan Dr. Judith Hubbard ise İstanbul depremini konuştu. Prof. Dr. Hubbard'ın sorulara yanıtları şöyle:

* İstanbul'un güneyindeki Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF), hem uzun süreli levha hareketi hem de 1999 İzmit depremi nedeniyle büyük miktarda gerilim biriktirdi. Muhtemelen önümüzdeki 50 yıl içinde büyük bir deprem olacaktır.

* KAF üzerinde meydana gelecek bir deprem İstanbul genelinde güçlü sarsıntılara sebep olacak ve muhtemelen çok sayıda binanın yıkılmasına neden olacaktır. Şubat ayında gördüğümüz gibi, Türkiye'deki binalar şiddetli yer sarsıntılarına hazırlıklı değil. Binaların güvenliğini artırmak için önlemler alınmazsa çok ciddi hasarlar meydana gelebilir.

* Ayrıca, KAF gibi çarpma-kayma fayları genellikle büyük tsunamilere neden olmaz ama yine de zarar verici dalgalara neden olabilir. Bu tarz gelişmelerin etkisini tahmin etmek zor ama kıyıya yakın düşük zeminli bölgelere dikkat etmek lazım. Tabii böyle bir durum sıvılaşma veya toprak kayması da yaratabilir.

* Ne yazık ki depremin tam ne zaman olacağını tahmin etmenin bir yolu yok. Modern araştırmalar önümüzdeki 30 yıl içinde İstanbul'u etkileyecek büyük bir deprem olasılığına yüzde 40 şans tanıyor.

Çok nadir durumlarda, büyük depremlerden önce küçük 'ön şoklar' meydana gelebilir. Bu küçük depremleri çoğu zaman büyük depremler takip etmez ve bu tür bilgilerle bir tahminde bulunma olasılığı düşük, ama yinede küçük depremlere dikkatli olmak faydalı olabilir. Fayların üzerinden geçmesi gereken yollar, gaz boruları, elektrik yapıları var, ancak bu tarz kritik altyapıları planlama safhasında, yıkımdan kaçınmak için mümkün olduğunca dikkatli olmak lazım. Hükümetin fay hatlarını tespit edip oralara yapılaşmayı yasaklaması en iyisi olur. O alanlara parklar ya da ekolojik koridorlar yapılabilir mesela.

Gündem