Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan BioNTech yorumu: Kalp kiriz yapmaz, kalıcı yan etkisi yok

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan BioNTech yorumu: Kalp kiriz yapmaz, kalıcı yan etkisi yok
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "BioNTech kalp krizi yapmaz, kalıcı yan etkisi yok, yalan söylüyorlar" dedi.

BioNTech, Covid-19 pandemisinde mRNA temelli aşıyı üreten ilk şirket olmuştu. Almanya'da bazı kişiler, aşının yan etkileri nedeniyle şirkete dava açmıştı.

TELE 1'e konuşan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Biontech kalp krizi yapmaz, kalıcı yan etkisi yok, yalan söylüyorlar. Aşı bunlara yol açıyorsa aşılılarda bu hastalıkları, ölümleri daha çok görürsünüz" ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, araştırmalarda aşılılar ile aşısızlar karşılaştırıldığında bahsedilen etkilerin aşısızlarda daha sık olduğunun görüldüğünü belirterek "Araştırmalara göre kalp hastalıkları Covid geçiren ya da geçirmeyen aşısızlarda aşılılara göre 44 kat daha fazla" dedi.

Ceyhan şunları kaydetti: "Demek ki aşı 44 kat korumuş. İkincisi otoimmün hastalıklar aşısızlar 7 kat daha fazla. Ölüm vakaları da aşısızlar 10 kat daha fazla. Bu konuda algımız biraz fazla hassaslaştı.

'Covid'le alakalı'

Bu hastalıkların artmasının en büyük nedeni Covid geçirmiş olması insanların. Covid geçirdiği için kalp hastalıkları sık görülüyor. Bizim kullandığımız BionTech aşısında kalp krizi iddiası yoktu zaten. O Astrazeneca aşısıydı. Biontech’te iddia edilen kalp kası iltihabıydı. Bu artış aksi ispat edilinceye kadar dikkat edildi. Kalp kriziyle ilgili İngiltere’de 30 yaş altındaki kadınlarda arttığı iddia edildi. Ancak daha sonra yapılan araştırmalarda böyle bir risk olmadığı görüldü.

'Aşı 15 - 20 milyon insanın hayatını kurtardı'

Bir salgın gelecek ama zamanı belli değil. Aynı deprem gibi. Zaten koronavirüs çıktığında en büyük beklenti grip virüsüyle bir salgındı. Koronavirüs çıktığı ülkeler biraz şaşırdı. Kıyaslandığı zaman yine en büyük risk grip. Özellikle Uzakdoğu Asya’da insandan insana bulaşmadan hayvandan bulaşarak görülmeye devam ediyor. Ancak bu çok kolaylıkla mutasyona uğrayabilir ve işte o zaman bu Covid’e benzemez, felaket olur. Gene bir salgın gelecek, gene hazırlıksız yakalanacağız ve gene oturup dövüneceğiz. Bir vaka halsizlik, kolunda şişiklik hissetti diye mahkemeye gitti; oysa dünyada 200 bin kişi öldü resmi rakamlara göre. Hiç ondan bahsedilmiyor sanki bu aşılar ortada hiçbir şey yokken üretilmiş gibi gösteriliyor. Adı üstünde pandemi aşısı ve 15-20 milyon insanın hayatını kurtardı.” (Kısa Dalga)

Gündem