Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan normalleşme itirazı: Eski kriterler olsa 1 yerine 5 vaka saptanırdı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan normalleşme itirazı: Eski kriterler olsa 1 yerine 5 vaka saptanırdı
Koronavirüste vaka sayıları hızla düşüp normalleşme adımları atılırken, Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan itiraz geldi: “Önlemleri tamamen kaldırmak için uygun zaman mı? Eski kriterler olsa, bir yerine 5 vaka saptanabilirdi."

Türkiye'de koronavirüs vaka ve ölüm sayıları hızla düşerken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da haftaya çok önemli bir açıklama yapacaklarını duyurmuştu. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da sosyal medya hesabından “Önlemleri tamamen kaldırmak için uygun zaman mı?” diye sordu. Ceyhan şu uyarılarda bulundu:

"Eski kriterler olsa, bir yerine 5 vaka saptanabilirdi. Ayrıca; Çin, Güney Kore, Japonya gibi güneydoğu Asya ülkelerinde BA2 ve XE varyantlarına bağlı ciddi vaka artışları var. Almanya, İngiltere ve birçok Avrupa ülkesinde ve ABD'de vaka sayıları hala yüksek.

Savaştaki Ukrayna ve Rusya'da durumu kendileri dahil kimse bilmiyor, her iki ülke vatandaşları da ülkemize kontrolsüzce giriyor. DSÖ, COVID'e bağlı ölümlerin ancak 1/3'ünün saptanabildiğini hesaplıyor. Azaldı diye ölümleri yok saymak en azından benim için doğru değil. Unutmayalım ki, bu 5. dalga. Önceki 4 dalgada da aynı açıklamalarla normalleştik ve faturası ağır oldu.

Tabii ki bu dalgalardan birinin sonunda pandemi bitecek. Ama o dalga bu mu, müneccim olmayan bilemez. Normalleşelim, ama maske ve mesafe kurallarına uyarak Sona erdiğinden emin olunca hep birlikte bütün tedbirleri kaldırırız."

Gündem