Prof. Dr. Naci Görür ve Prof. Dr. Celal Şengör'den ürküten tahmin: İstanbul depreminin 2 dakika süreceğini düşünüyoruz

Prof. Dr. Naci Görür ve Prof. Dr. Celal Şengör'den ürküten tahmin: İstanbul depreminin 2 dakika süreceğini düşünüyoruz
İstanbul'u bekleyen büyük deprem herkesin tüylerini diken diken ediyor. Maraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ilk deprem 7,7 büyüklüğündeki 65 saniye; Elbistan ilçesindeki ikinci deprem 7,6 şiddetinde ve etki süresi ise 45 saniye olarak gerçekleşti... Peki beklenen İstanbul depremi kaç dakika sürecek?

İstanbul'un gündeminden deprem hiç çıkmıyor. Prof. Dr. Celal Şengör'ün, geçtiğimiz günlerde, "İstanbul'da deprem oldu, yangınlar çıktı. Herkes sokakta, nereye kaçacaksın? Yemeğini nereden temin edeceksin? Depremden sonra yangınlar çıkacak. Nereye kaçacaksın? Yağma başlayacak. Irza geçilmelere başlanacak. İstanbul’da kaç tane Afgan var?" sözleri, tartışma ve tepkilere neden olmuştu.

Deprem uzmanlarının açıklamalarında "İstanbul'daki deprem ne kadar sürecek" sorusunun yanıtı da var.

2 dakika sürecek

İstanbul'u etkilemesi beklenen Büyük Marmara Depremi'ne karşı uzmanların her biri farklı senaryolar öne sürerken, son açıklamaları ile gündeme gelen isimlerden Prof. Dr. Celal Şengör, Marmara'da en az 7 büyüklüğünde deprem beklediğini söyleyen isimlerden. Prof. Dr. Şengör, “Depremin süresinin 2 dakika olabileceğini düşünüyoruz. Fay Silivri'den B.Çekmece'ye kadar kırılırsa korkulacak bir durum olmaz ancak kırılma Gebze açıklarına kadar uzanırsa 7.5 büyüklüğünde deprem üretir” tezini savunuyor.

Görür'ün iki tahmini

Prof. Dr. Naci Görür ise neredeyse her gün açıklama yapan isimlerin başında geliyor. Prof. Dr. Görür'e göre Marmara Ereğlisi'nden Adalar'a kadar olan 79 kilometrelik fayda enerji birikimi söz konusu. Prof. Dr. Görür, kırılma ile bu fayda 7.2 büyüklüğünde deprem riski olduğunu dile getirirken, “Depremin süresi 40-60 saniye. Eğer Marmara fay sistemi doğudan batıya bir kerede kırılırsa, depremin büyüklüğü 7.6 olur” görüşünü savunuyor. (Kısa Dalga)

Gündem