Prof. Dr. Okan Tüysüz: İstanbul'da yaşayan herkesin olası depremde neler yaşayabileceğini bilmesi için bu raporu inceleyiniz

Prof. Dr. Okan Tüysüz: İstanbul'da yaşayan herkesin olası depremde neler yaşayabileceğini bilmesi için bu raporu inceleyiniz
Prof. Dr. Okan Tüysüz İBB'nin deprem raporunu paylaşarak "İstanbul'da yaşayan herkesin olası depremde neler yaşayabileceğini bilmesi için İBB'nin ilgili sayfalarını incelemesini öneririm" dedi.

İTÜ Öğretim Üyesi Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr Okan Tüysüz İBB'nin hazırladığı İstanbul’un 39 ilçesi için “İlçe Olası Deprem Kayıp Tahmini Kitapçıkları” sayfasını paylaştı.

Tüysüz "İstanbul'da yaşayan herkesin olası depremde neler yaşayabileceğini bilmesi için İBB'nin ilgili sayfalarını incelemesini öneririm" ifadelerini kullandı.

Raporun sunuş yazısı şu şekilde; rapora tıklayarak ulaşabilirsiniz...

"BU ÇALIŞMADA, “İSTANBUL İLİ OLASI DEPREM KAYIP TAHMİNLERİNİN GÜNCELLENMESİ PROJESİ (2019)” KAPSAMINDA MW 7,5 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREM SENARYOSU İÇİN ELDE EDİLEN DEPREM KAYIP TAHMİNLERİ İLÇELER İÇİN ÖZELLEŞTİRİLMİŞ, HER İLÇE İÇİN ÜSTYAPI VE ALTYAPI HASARLARI, CAN KAYBI VE YARALI SAYISI TAHMİNLERİ, YOL KAPANMA ANALİZLERİ VE GEÇİCİ BARINMA İHTİYAÇLARI HESAPLANMIŞ VE İLGİLİ HARİTALAR ÜRETİLMİŞTİR. ANCAK, KENT GENELİ İÇİN GERÇEKLEŞTİRİLEN HÜCRE BAZLI RİSK ANALİZ SONUÇLARININ İLÇELER VE MAHALLELER ÖZELİNDE DERLENMESİ İŞLEMİ, ÖZELLİKLE KÜÇÜK VEYA BİNA SAYISININ AZ OLDUĞU MAHALLELERDE ELDE EDİLEN CAN KAYBI VE YARALI SAYISI İLE HASARLI BİNA SAYISI TAHMİNLERİNDEKİ BELİRSİZLİĞİ ARTTIRMAKTADIR. EK OLARAK, İLÇE KİTAPÇIKLARINDA SUNULAN SONUÇLAR TEKİL BİNALARIN DEPREM PERFORMANSI İLE İLGİLİ BİLGİ İÇERMEMEKTEDİR. PROJEDE VE KİTAPÇIKLARDA SUNULAN KAYIP TAHMİNLERİ, DEPREM MÜHENDİSLİĞİ LİTERATÜRÜNDE YER ALAN ANALİTİK ÇALIŞMALARA VEYA DEPREMLERDE YAŞANMIŞ DENEYİMLERDEN YARARLANARAK OLUŞTURULMUŞ AMPİRİK MODELLERE DAYANMAKTADIR. BU MODELLER, BÜTÜN İSTATİSTİKSEL MODELLERDE OLDUĞU GİBİ KABULLERE DAYANMAKTA VE ÇEŞİTLİ BELİRSİZLİKLER İÇERMEKTEDİR. SUNULAN SONUÇLAR KULLANILAN MODELLERDEN ELDE EDİLEN ORTALAMA DEĞERLERDİR. GERÇEK BİR DEPREMİN YARATACAĞI KAYIPLARIN BU RAPORDA SUNULAN SONUÇLARDAN FARKLI OLMASI KAÇINILMAZDIR."

Gündem