Prof. Dr. Okan Tüysüz'den Bartın açıklaması: Bartın'da son 2000 yılda olmuş başka bir deprem yoktur

Prof. Dr. Okan Tüysüz'den Bartın açıklaması: Bartın'da son 2000 yılda olmuş başka bir deprem yoktur
Prof. Dr. Okan Tüysüz Bartın'da meydana gelen 3,9 büyüklüğündeki deprem sonra bölgeye ilişkin kapsamlı bir değerlendirme paylaştı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, Bartın'ın Ulus ilçesinde deprem meydana geldi. Büyüklüğü 3.9 olarak ölçülen depremin derinliği 3.53 kilometre olarak ölçüldü.

Bartın'a ilişkin açıklamalarda bulunan İTÜ Öğretim Üyesi Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz şunları kaydetti:

''Bartın 1996 yılında geçerli olan Türkiye Deprem bölgeleri haritasında 1. derece deprem bölgesinde yer almakta idi. Bunun nedeni de 1968 de yaşanan depremdi. Bu depremin büyüklüğü için 6.1 ile 6.6 arasında değerler önerilmiştir. Aletsel dönemde bu bölgede başka bir önemli deprem olmadığı gibi MÖ 427 ve 360 yıllarında, #KaradenizEreğlisi civarında olmuş depremlerinde pek büyük olmadıkları tahmin edilmektedir. 1968 Bartın depremi, 3 Eylül Salı günü meydana gelmiş, en şiddetli tahribatı Bartın kuzeydoğusunda Akpınar–Kirlik–Saraydüzü arasında yapmıştır. Amasra da evlerin duvarları çatlamış, bazıları yıkılmış, bacalar devrilmiş, Kale kenarındaki caminin duvarları çatlamış, minaresinin külahı kaymış ve kaidesinden taşlar düşmüştür. Depremde can Kaybı 24 tür. Depremde deniz 1m kadar yükselmiş, motor ve kayıklar karaya sürüklenmiş Amasra ile Çakraz arasındaki kıyı bölgesi 35-40cm yükselmiştir. Deprem ters atım bileşenli bir doğrultu atımlı fay tarafından yaratılmış olup odak derinliği 4km tahmin edilmektedir. 2019'dan itibaren yürürlüğe giren Deprem Tehlike Haritasında Bartın'ın deprem tehlikesi çok düşürülmüştür, çünkü istatistiki olarak hazırlanan bu haritanın girdilerinde Bartın'da son 2000 yılda olmuş başka bir deprem yoktur. Kıssadan hisse: Türkiye'de deprem olmaz denilecek bir yer yoktur, tüm afetler gibi depreme de akılcı bir biçimde hazır olmak gerekir.'' (Kısa Dalga)

Gündem