Prof. Dr. Öngören 'kentsel dönüşümdeki' sorunları anlattı: 90 günlük süre 1 yıla çıkarılmalı

Prof. Dr. Öngören 'kentsel dönüşümdeki' sorunları anlattı: 90 günlük süre 1 yıla çıkarılmalı
Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, riskli binaları 90 günde boşaltma zorunluluğunun kentsel dönüşümün önünü tıkadığını söyledi. Öngören, sürenin en az 1 yıla çıkarılmasını istedi.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve binlerce konutun yıkıldığı depremlerle birlikte önemi bir kez daha anlaşılan bina güvenliği, kentsel dönüşüm tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı. Kentsel dönüşümün önemli olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan da dünkü açıklamasında şunları söyledi: “Ben diyorum ki vatandaşımıza, 'Ne olur bize yeni bedeller ödetmeyin. Bundan sonraki süreçte gerekirse tüm yasal altyapıyı oluşturacak, ona göre adımlarımızı atacağız.”

Uzmanlar, sadece İstanbul'da en az 58 bin binanın yıkılacağına dikkat çekiyor. Bu da başta İstanbul olmak üzere tüm deprem bölgelerindeki yapıların ivedilikle gözden geçirilmesini zorunlu kılıyor.

Vatandaş ise binasının riskli çıkması durumunda 90 günde evini boşaltması gerektiği için riskli bina tespitine sıcak bakmıyor.

Riskli binaları boşaltırken ev sahiplerine bin 500 ile 4 bin 500 lira arasında bir kira yardımı yapılıyor. Kiracılara ise sadece taşınma yardımı var.

Dünya gazetesinden Nurdoğan Arslan Ergün'ün haberine göre Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, kentsel dönüşümde yaşanan sıkıntılara ve mağduriyetlere dikkat çekti. “Süreci iyi yönetemedik, vatandaşı kentsel dönüşümden soğuttuk” diyen Prof. Dr. Öngören, güçlendirme için yönetmelikte yer alan 90 günde boşaltma şartının en az 1 yıla çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Öngören, “Risk tespitinden sonra riskli olduğu tespit edilip dönüşüme girecek konutlarda yaşayanların en çok 90 gün içinde evi boşaltması gerekiyor. İmkanı olan zaten ilk günden çıkıp gidiyor ama maddi durumu ve gidecek yeri olmayanlar mağdur ediliyor. Bunun makul bir süreye çıkarılması gerek” dedi.


Bakanlıkça planlanan 15 yıllık kentsel dönüşüm sürecinde, hedefin riskli binaların yüzde 100 dönüşümü olduğunu aktaran Prof. Dr. Öngören, şunları söyledi: “Şu ana kadar 11 yılda sadece yüzde 15 dönüşüm sağlayabildik. Sonuç tatmin edici değil. İlk önce veri güvenliğini sağlamamız gerekiyor. Bunun için de riskli bina sayısını tespit etmemiz lazım.

Önce boş kamu arsaları ya da üzerinde verimsiz kamu binaları olan alanları tespit etmeliyiz. Arsalara hızla kumbara gibi konut biriktirmeliyiz. Önce binalar yapılacak sonra vatandaş taşınacak."

Ekonomi