Prof. Dr. Osman Bektaş Karadeniz'deki heyelan ve sellere ilişkin tehlikeyi işaret etti, uyardı: Daha da etkinleşecek...

Prof. Dr. Osman Bektaş Karadeniz'deki heyelan ve sellere ilişkin tehlikeyi işaret etti, uyardı: Daha da etkinleşecek...
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş Karadeniz'deki heyelanların nedenine ilişkin "Doğu Karadeniz'de bölgesel ısınma ve Yaz Musonlarına bağlı olarak etkinliği 10 yıldan beri sürekli artan sağanak yağış, sel ve heyelanlar gelecekte daha da etkinleşecek. Durağan olmayan Dağların sürekli yükselmesi, hissedilmeyen mikro depremler, yağışlar, doğal afetlerin ana nedenidir" açıklamasında bulundu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi emekli öğretim üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş Karadeniz'deki heyelanların nedenine ilişkin bir değerlendirme paylaştı.

Bektaş "Doğu Karadeniz'de bölgesel ısınma ve Yaz Musonlarına bağlı olarak etkinliği 10 yıldan beri sürekli artan sağanak yağış, sel ve heyelanlar gelecekte daha da etkinleşecek. Durağan olmayan Dağların sürekli yükselmesi, hissedilmeyen mikro depremler, yağışlar, doğal afetlerin ana nedenidir." görüşünü dile getirdi.

Bektaş ayrıca "Heyelanların asıl nedeni! Yılda 0,6 mm yükselme sonucu kuzeye yayılan gravite enerjisi Doğu Karadeniz dağ yamacı normal fay ve heyelanlarını birlikte oluşturur. Yamaçtaki 3'den büyük depremler ve yağış heyelanı tetikleyen temel faktörlerdir. Tıpkı Maraş depreminde yaşandığı gibi" demişti.


fwvco8gxwai2llq.jpeg

(Kısa Dalga)

Gündem