Prof. Dr. Osman Bektaş'dan Adana açıklaması: Deprem riski var

Prof. Dr. Osman Bektaş'dan Adana açıklaması: Deprem riski var
Karadeniz Teknik Üniversitesi emekli öğretim üyesi, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş son günlerde yeniden gündem olan Adana için açıklama yaptı. Takipçilerinin sorularını yanıtlayan Bektaş "Adana için deprem riski var" görüşünü dile getirdi...

Türkiye'yi yasa boğan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra bölgede meydana gelen artçılar yurttaşlarda endişe yaratmaya devam ediyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi emekli öğretim üyesi, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş Adana'ya ilişkin "Coulomb stres transfer modeli deprem anındaki çevredeki faylarda stres değişimimi gösterir. Oysa, deprem sonrası derinde oluşan akmalar bu stres transferini değiştirdiğinden stres azalması olan mavi alanlarda stres artışı ve artçılar gelişiyor" paylaşımı yaptı.

Bektaş, paylaşımının altına gelen çok sayıda Adana sorusuna da yanıt verdi.

fyvvkdrwcaamgw-1.jpeg

Soru: Bu Adana için büyük bir Depremin habercisi mi? Bide Naci görür hocamız sürekli Adana'yı büyük deprem meydana gelecek diyor. Aydınlatıcı bilgilerinize ihtiyacımız var.

Yanıt: Adana çevresindeki artçılar Adana için risk oluşturuyor. Ancak olası deprem büyüklüğü ve zaman hakkında bir şey söylenemez

Soru: Yani hocam ne olur yeni bir deprem mi geliyor geliyorsa büyüklüğü ne olur tahminen korkuyoruz.

Yanıt: Maraş bloğunun doğu kenarındaki 7,8'lik deprem kuzey kenarı tetikleyerek 7,6 büyüklüğündeki depremi üretti. Her iki deprem birlikte saat yönünde dönen bloğun batı ve güney kenarlarında stres artışına ve artçılara neden oluyor.

Soru: Hem stres azalması hem stres artışı oluyor mavi alanlarda transfer değiştiği için yani sonuç nedir Adana da

Yanıt: Mavi alanlarda stres azalması değil, aksine stres artışı ve artçılar var. Sonuç: Adana için deprem riski var.

Soru: Hocam Savrun mu tehlikeli Adana için?

Yanıt: Çardak fayından güneye, Adanaya doğru, sarkan alanlarda gelişen artçılar stres artışını gösterir. Ancak bu artçıların önemli bir kısmı statik coulomb modelinde mavi, stresin azaldığı bölgede, kümelenir. Coulomb haritası ile artçı haritasını karşılaştırınız.

fyxa-uwwaae95kt.jpeg

Soru: Hocam adanada olası depremde yine en çok Çukurova ilçesi mi etkilenecek? Etrafımız ağır hasardan hafif hasara "döndürülen" binalarla dolu... Korkuyorum.

Yanıt: Deprem tehlikesi Türkiyenin her yerinde, her zaman var. Korkmamak için depreme dayanıklı evlerde yaşamak gerekir. (Kısa Dalga)

Gündem