Prof. Dr. Osman Bektaş'tan 1998 Adana depremi yorumu: Olasılıkla 20-30 km derinliğe kadar sürüklenen fay derinde kilitlenmiş

Prof. Dr. Osman Bektaş'tan 1998 Adana depremi yorumu: Olasılıkla 20-30 km derinliğe kadar sürüklenen fay derinde kilitlenmiş
Prof. Dr. Osman Bektaş, Adana'da 1998'de meydana gelen 6.3 büyüklüğündeki depremi yorumlarken "Depreminin ana şok ve artçıları 20-30 km derinde olup yüzey kırığı oluşturmaz. Olasılıkla 20-30 km derinliğe kadar creep yapan(sürüklenen) fay derinde kilitlenmiştir" dedi.

Maraş depremlerinin ardından hem artçılar hem bağımsız küçük depremler devam ediyor. Uzmanlar da sosyal medya hesaplarından deprem riski olan bölgeleri yazarak uyarılarda bulunuyor.

Kahramanmaraş-Göksun / Karaahmet’te meydana gelen 4.0 büyüklüğünde depremin ardından da uzmanlardan peş peşe değerlendirmeler geliyor.

Prof. Dr. Osman Bektaş, geçtiğimiz günlerde Twitter hesabından şu açıklamayı yapmıştı: "Adana'nın doğusunda kenarlarında büyük depremler üreten Maraş Bloğu saat yönünde dönerek batı kenarında Karataş- Osmaniye-Andırın aktif Fay Zonunda (jeolojik-jeofizik veriler,Över,2018) sismik aktivite artışına neden olmuştur.Fay zonu 1998 M6,3 gibi deprem potansiyeline sahiptir."

Prof. Dr. Bektaş, "1998 M 6,3 ADANA-CEYHAN" başlıklı yeni tweet'inde şu bilgileri verdi: Depreminin ana şok ve artçıları 20-30 km derinde olup yüzey kırığı oluşturmaz. Olasılıkla 20-30 km derinliğe kadar creep yapan(sürüklenen) fay derinde kilitlenmiştir. Deprem büyüklüğü ile ilgili bu özellik Adana-Göksun fay sistemlerinde gelişmiş olabilir." (Kısa Dalga)

Resim

Gündem