Prof. Dr. Osman Bektaş'tan olası İstanbul depremi için yorum: Batı'daki gerilimler, Doğu Marmara'ya transfer edilmiştir

Prof. Dr. Osman Bektaş'tan olası İstanbul depremi için yorum: Batı'daki gerilimler, Doğu Marmara'ya transfer edilmiştir
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) emekli öğretim üyesi, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, 6 Şubat'ta meydana gelen yıkıcı depremlerden sonra olası İstanbul depremine ilişkin dikkat çeken bir yorumda bulundu. Bektaş "Batı'daki gerilimler, Doğu Marmara'ya transfer edilmiştir" dedi.

Türkiye'yi yasa boğan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra tüm yurttaşlar yaşadıkları kentlerin durumunu öğrenmek için bilim insanlarından gelecek açıklamaları bekliyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) emekli öğretim üyesi, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş'dan olası Marmara depremine ilişkin dikkat çeken bir yorum geldi.

Bektaş "Deprem durduran- tetikleyen creep: Batı Marmara'da creep ( fay sürünmesi ) 1912 deprem kırığını durdurarak gerilmeleri Doğu Marmara'ya transfer etmiştir. Zamanla creep doğudaki kilitli bölgeyi tetikleyerek 1963 Adalar; 1999 izmit, 1999 Düzce; 2022 Düzce depremlerini üretmiştir" dedi.

ftat9g4waaicrql.jpeg

Bektaş geçtiğimiz günlerde de olası İstanbul depremi için şunları kaydetmişti:

"FAY UZUNLUĞUNA BAĞLI OLARAK 7'den büyük deprem senaryosu üretenler, Adalar Fayının zayıf sürtünme direncine ve sığ kilitlenme derinliğine sahip olduğundan; batı- orta Marmarada fayın creep yaptığından niçin bahsetmezler? Çünkü bu özellikler 7'den büyük deprem teorisine uymaz.

ÎSTANBUL DEPREMİ ÎÇİN ÇOĞU BİLİM İNSANI FARKLI FAY UZUNLUĞU ve tarihsel depremlere göre? farklı büyüklükte deprem önermektedir. Oysa deprem büyüklüğü FAYIN DAVRANIŞINA BAĞLI (kilitlenme: enerji üretimi. creep: enerji tüketimi ) ÜRETECEĞI DEPREM ENERJİ BÜTCESİNE bağlıdır:M < 7"

"MARMARA DENİZİNİN B-D BOYUNA SİSMİK KESİTİNDEKİ "Isıtılmış, gerilmiş, inceltilmiş ve faylarla parçalanarak zayıflatılmış kabuk yapısının kırılmaya karşı gücü ancak 7 den küçük deprem üretir" görüşü batıda 1935 MARMARA ADASI, 6,4; doğuda 1963 ÇINARCIK 6,4 depremleriyle desteklenir." (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem