Prof. Dr. Osman Bektaş'tan yeni yorum:Marmaraya doğru sığlaşan kabuk, İzmit'teki kilitli fayın ürettiği M 7,6 depremini üretemez

Prof. Dr. Osman Bektaş'tan yeni yorum:Marmaraya doğru sığlaşan kabuk, İzmit'teki kilitli fayın ürettiği M 7,6 depremini üretemez
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) emekli öğretim üyesi, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş 6 Şubat'ta meydana gelen yıkıcı depremlerden sonra fay hatlarına ilişkin dikkat çeken bir yorumda bulundu.

Türkiye'yi yasa boğan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra tüm yurttaşlar yaşadıkları kentlerin durumunu öğrenmek için bilim insanlarından gelecek açıklamaları bekliyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) emekli öğretim üyesi, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş'dan dikkat çeken bir yorum geldi.

Bektaş "KUZEY MARMARADA; 10 km derinlikten orta Marmaraya doğru sığlaşan sismik kabuk içerisinde kısmen kilitli (deprem enerjisi harcayan) fay ; 10- 20 km de creep (kaymayla enerji harcama ) yapıyorsa, İzmit'de 0- 17 km derinliğe kadar tam kilitli fayın ürettiği M 7,6 depremini üretemez." dedi. Ve şu görseli paylaştı.

"En çok kaç şiddetinde olur" sorusuna Bektaş "6,6" yanıtını verdi.

fr7buvswcawljqi.jpeg

Osman Bektaş ayrıca Kahramanmaraş depreminin oluş şekline ilişkin "MARAŞ BLOĞUSol yönlü doğrultu atımlı paralel fay seti arasında gelişmiştir. 7,8 büyüklüğündeki depremin ürettiği büyük fay atımı bloğun düşey eksen etrafında saat yelkovanı yönünde dönmesine ve diğer blok kenarlarında 7,5 - 5,3 büyüklüğünde depremlerin oluşmasına neden olmuştur." dedi ve aşağıdaki çizimi paylaştı.

fr6o9jtwwaapf3d.jpeg

(Kısa Dalga)

Gündem