Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan anlattı: Ölüdeniz kırığının Hatay kolu bu depremlerde kırılmadı

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan anlattı: Ölüdeniz kırığının Hatay kolu bu depremlerde kırılmadı
Prof. Dr. Ahmet Ercan anlattı: "Ölüdeniz Kırığı ile Doğu Anadolu Kırığı, Arap Bindirmesi kavşağı Gölbaşı’nı paramparça etmiş, çökertmiştir. Ölüdeniz’in Hatay kolu bu depremlerde kırılmamıştır. "

Maraş depremlerinden sonra uyarılarıyla gündeme gelen Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 'Ölüdeniz kırığını' anlattı. Ercan, "Ölüdeniz kırığının Hatay kolu bu depremlerde kırılmadı" dedi. Ercan'ın açıklamaları şöyle:

"ÖLÜDENİZ KIRIĞI…Etiyopya’dan çıkıp, Lübnan’a geldiğinde saçaklaşıp, doğu kol Lübnan-Suriye sınırı boyunca Humus’a doğru, ana batı kol Humus Hama batısında Tail Sathab’da üç kola ayrılıyor.

Doğu kolu, Halep batısında Sermada-Reyhanlı arasından geçerek, Öncüpınar’dan Kilis’e Kilis’e girip, Elbeyli’ye yöneliyor. Bu kol deprem sırasında kırılmıyor. Anan batı kol, Ansariye Dağı doğusunda akan Asi Irmağını yaparak Babatorun, Altınözü doğusundan Suriye-Hatay sınırını Asi ırmağını kuzey-güney boyunca çiziyor.

Antakya hizasında Asi ırmağının yatay olarak batıya döndüğü yerde yaptığı köşeyi geçip Kırıkhan’da Kıbrıs Yayıyla birleşiyor. Ölüdeniz kırığının bu ana kolu depremde kırılmıyor.

Tail Sathab’dan çıkan orta kol ise, Asi Irmağı boyunda kuzeye yöneliyor . Reyhanlı’dan Türkiye’ye(Hatay’a) giriyor, sonra Türkiye-Suriye sınırını çizerek Hassa’nın doğusundan, Tahtaköprü büvetine (barajına) giriyor.Sonra İslahiye ile Nurdağı’nın 20 km doğusunda Sakçagöz Kartal Dağı arasından geçip kuzeye doğru yönelerek Gaziantep’in kuzey batısında Narlı, Pazarcık’a gidiyor, Aksu Çayı’nda Balören, Gölbaşı (Adıyaman) dolayında Doğu Anadolu Kırığı ile birleşiyor. Gölbaşı, ayrıca Doğu Toroslar boyunca gelen Arap Kalkanı’nın Doğu Anadolu Kırığı ile kesim yeridir.

O nedenle Ölüdeniz Kırığı ile Doğu Anadolu Kırığı, Arap Bindirmesi kavşağı Gölbaşı’nı paramparça etmiş, çökertmiştir. İşte ilk deprem (M7,8), Pazarcık(K.Maraş) güneyinde Narlı’da Ölüdeniz Kırığı üzerinde patlamış, Gölbaşı’ndan Nurdağ(Sakçaöz’e) kadar Ölüdeniz’i kırmıştır.

Ölüdeniz’in Hatay kolu bu depremlerde kırılmamıştır. Narlı’daki M7,8’lik deprem, 20 km batısındaki Türkoğlu-Nurdağ kesiminde 20 sn içinde ikinci bir depremi tetikleyerek (M7,5) Doğu Anadolu Kırığını,Kıbrıs Yayı boyunca Antakya’ya kadar kırmıştır. Sonra Defne(Antakya’da) gelişen artçı bir depremle (M6,4) Antakya-Defne-Samandağ arası kırılarak Kıbrıs Yayı’nın orta Karpaz-Girne koluyla birleşmiştir.

Deprem beklenen yer

Yayda deprem beklenirse Gazi Magosa-Samandağı arasında Doğu Akdeniz’de beklenir. Kıbrıs Dalma Batma Kuşağı Yayı da dört kollu olup, kuzey kol Karpaz ucundan Karataş( Adana), Yumurtalık üzerinden, Osmaniye’de Doğu Anadolu Kırığıyla birleşir.

Orta kol, Girne ile Karpaz güneyinden geçip Samandağ, Defne, Antakya, Kırıkhan, İslahiye, Nurdağ, Türkoğlu’dan geçip Kahramanmaraş’da kavşağında Doğu Anadolu Kırığıyla birleşir. Güney kol ise Lefkoşe güneyinden başlayıp, Lazkiye’den (Suriye) karaya çıkıp, Yayladağı-Reyhanlı’dan Ölüdeniz Kırığına birleşir.

Kıbrıs Yayının kırılan kesimi orta kesim olup Samandağ-Defne-Antakya arasıdır. Daha sonra artçı depremler kuzeydeki Malatya Kırığına doğru göç etmiş, 9 saat sonra Elbistan’da Sürgü Kırığı üzerinde M7,6 ile patlayarak, Sürgü’den Doğanşehir, Malatya içine kadar kırmıştır. Günümüzde bu kırığın batı köşesi olan Göksun etkinliğini sürdürerek Kozan kırığı boyunca Adana’da korku salmaktadır. Ancak deprem gücünü yitirdiği için Adana’ya Savrun kırığıyla sarkma olasılığının çok düşük olduğunu düşünüyorum.

Gündem