Prof Dr. Özgür Demirtaş: Ticari kredi ile dönen herkese geçmiş olsun

Prof Dr. Özgür Demirtaş: Ticari kredi ile dönen herkese geçmiş olsun
Ticari ve taşıt kredilerinde aylık büyüme sınırı düşürüldü. Özgür Demirtaş ve Hakan Kara söz konusu düzenlemenin kredi faizlerine ciddi artış getireceğini söyledi.

Merkez Bankası, kredilere yönelik sadeleşme süreci kapsamında, menkul kıymet tesisi oranlarını değiştirdi.

Ticari ve taşıt kredilerinde aylık büyüme sınırı düşürüldü. Kredi nakit çekim ile KMH faizleri de yükseltildi.

Söz konusu düzenlemeye ilişkin Finansçı Prof. Dr. Özgür Demirtaş ve ekonomist Prof. Dr. Hakan Kara yorumda bulundu.

Demirtaş "Ticari Kredi Faizlerinde MUAZZAM artışa hazır olun… 10 puanlık artış hemen yansıyacak. Ticari kredi ile dönen herkese GEÇMİŞ olsun…" görüşünü dile getirdi.

"TCMB'nin aldığı son kararlar kredi faizlerinde ciddi artış getirecek" diyen Kara şunları kaydetti:

"Düzenleme ile kredi faizlerine tahvil tutma yükümlülüğü üzerinden uygulanan kısıt gevşetilmiş. Bankalar artık ticari kredilere 1 yıllık vadede %38,1'e kadar faiz uyguladığında tahvil tutma cezası almayacak (yatırım ve ihracat kredileri hariç). Önceki limit %29,7 idi. Yani bu hamle pratikte birçok segmentte yıllıklandırılmış kredi faizlerinde 9,6 puan artışa izin veriyor. Ayrıca kredi kartı nakit çekiminde de benzer oranlarda artışı ima eden düzenlemeler yapılmış.

Mevduat faizlerinin mevcut düzeylerde kaldığı varsayımı altında, bankalar artık (yatırım ve ihracat hariç) ticari kredileri kârlı bularak kredi verme konusunda daha hevesli olabilir.
Bu nedenle alınan kararlar kısa vadede kredileri sıkılaştırıcı değil genişletici etki yapabilir.
Muhtemelen bu sebeple kredilerin aylık hız sınırı da indirilmiş, fakat ihtiyaç kredilerinde hız limitinin düşürülmemesini tam anlamlandırmak zor.

Özetle, duyurunun başlığı "miktarsal sıkılaştırma" ifadesini içerse de, bu kararlar kredi miktarından çok fiyatı (faiz) üzerinden bir sıkılaşmayı ima ediyor."

(Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Ekonomi