Prof. Dr. Özlü: Grip her zaman ateş ve öksürükle karşımıza gelmeyebilir

Prof. Dr. Özlü: Grip her zaman ateş ve öksürükle karşımıza gelmeyebilir
Kış mevsiminde en çok rastlanan hastalıklardan biri olan grip, her zaman bilinen belirtilerle kendisi göstermeyebiliyor. Prof. Dr. Tevfik Özlü, kronik hastalığı bulunanları uyardı.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, kronik hastalığı olanlarda grip ve solunum yolu enfeksiyonlarının sinsi ilerleyip fark edilmediğini ve farklı tablolara yol açtığını söyledi.

Profesör, kontrol altında stabil seyreden birçok kronik hastanın durumlarında yaşanan ani kötüleşmelerin kaynağının sinsi seyreden solunum yolu enfeksiyonu olabileceği ihtimalinin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Özlü, grip hastalıklarında ateş, öksürük, boğaz ağrısı, sinüzit gibi baş ağrısı, alın ve yüz bölgesinde, burun akıntısı, burun tıkanması, kırgınlık, halsizlik, kas ağrıları ve sırt ağrılarının grip belirtisi olduğunu ifade etti.

Özlü, grip ve diğer solunum enfeksiyonlarının daha çok yaşlı kişilerde ve kronik hastalığı olanlarda gizlice seyredebileceğini belirterek şöyle devam etti: "Ateş de olmayabilir, hatta vücut sıcaklığı düşük olabilir. Bu kronik hastalıklarda bir alevlenme tablosuyla hasta karşımıza gelir bu durumda. Bakarsınız işte kalp yetmezliği tanısı mevcuttur, tedavi alıyordur, perhizine dikkat ediyordur, kontrol altındadır, stabil seyreden bir tablodur ama birdenbire hasta kötüleşir ve akut kalp yetmezliği tablosuna gider. Yatamaz, nefes alamaz, çabuk yorulur, dizlerinin dermanı kalmaz. Tipik bir kalp yetmezliği tablosuyla karşımıza gelebilir. Böyle durumlarda altında gribal bir enfeksiyonun olabileceğini düşünmek lazım. Bunu göz ardı etmemek lazım."

Prof. Dr. Özlü, kronik böbrek yetmezliği olan hastada aniden akut böbrek yetmezliğinin gribal enfeksiyonla tetiklenebildiğini ifade ederek "Astım, KOAH, akciğer sertleşmesi gibi kronik bir hastalığı olan kişilerde var olan nefes darlığı öksürük, balgam gibi şikayetlerde bir artma yaşanabilir. Öksürüğün sayısı ve sıklığı artabilir. Balgamın miktarı artabilir, rengi koyu ulaşabilir, daha koyu kıvamda balgam gelmeye başlayabilir. Bu bir enfeksiyona bağlı değişiklik olabilir. Şeker hastalığı olan bir kişide perhizle ve tedaviyle kan şekeri düzenli seyrederken birdenbire bir kan şekerinde yükselme ve şeker kontrolünün bozulmasıyla karşımıza gelebilir" ifadesini kullandı. (DHA)

Sağlık