Prof. Dr. Pampal'dan Karadeniz uyarısı: Kuzey Anadolu Fayı korkutuyor

Prof. Dr. Pampal'dan Karadeniz uyarısı: Kuzey Anadolu Fayı korkutuyor
Prof. Dr. Pampal, "Karadeniz’in içinden geçen fayda yakın tarihte büyük bir deprem beklenmiyor. Bu sebeple bizi bu faydan ziyade KAF korkutuyor" dedi.

Kısa Dalga - Giresun'da önceki gün meydana gelen 3.9 büyüklüğündeki depremden sonra uzmanlardan da peş peşe açıklamalar ve uyarılar geliyor. Prof. Dr. Osman Bektaş, özetle "Karadeniz fayı 3,9 Giresun depremiyle Doğu Karadeniz sahil illerini tehdit ediyor. Karadeniz Fayı Karadeniz Levhası içerisinde yeralır. Sahil, zemin deprem büyütme özelliği ve heyelan tehlikesine sahiptir" demişti.

KAF, yerleşim yerlerine yakın

Kuzey Anadolu Fay hattına dikkat çeken ve fayın Karadeniz’deki yerleşim yerlerine yakın mesafede olduğunu belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal ise Hürriyet'e yaptığı açıklamada şu uyarılarda bulundu: "Türkiye’nin dünya ölçeğinde hatırı sayılır fayı Kuzey Anadolu Fayı’dır. Bu fay Yunanistan’dan Gökçeada, Bozcaada, Tekirdağ, Ganos fayı, Orta Marmara fayı, Marmara Denizi, İzmit, Sakarya, Bolu, Erzincan ve Van’a kadar uzanıyor. Bu fay yaklaşık 1500 kilometre boyunda, doğrultu atımlı ve sağ yönlü aktif bir fay...

Giresun

Giresun'daki deprem Karadeniz Bölgesi’nin yerleşim yerleri, KAF’a 50 ila 100 kilometre mesafede yer alıyor. Bu mesafe ise depremin yıkıcı etkisi bakımından oldukça yakın sayılıyor.

Bolu

Bolu’nun içinden geçen ve Kaynaşlı’dan Gerede’ye doğru uzanan kırılmamış bir parça var. KAF’ın bir bileşeni olan, Düzce fayı denen fayın devamı niteliğinde olan bu parça, Bolu’da 7 ve üzeri yıkıcı bir deprem üretme potansiyeline sahip.

Batum'dan başlayan fay

Batum’dan Zonguldak’a uzanan doğrultu atımlı, levha sınırını oluşturan bir fay var. Bu, çok önemli bir fay. Karadeniz’de denizin içinden geçen bu faya Karadeniz fayı diyebiliriz. Kıyıya paralel şekilde ilerleyen bu fay, Batum'dan başlayarak Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop, Bartın ve Zonguldak açıklarına kadar devam ediyor...

Bartın

“Karadeniz’de en yakın tarihte 3 Eylül 1968’de Bartın merkezli deprem meydana gelmişti. Bu, Karadeniz kıyı şeridinde, aletsel olarak kaydedilebilen en büyük depremdir. Bu fayın tarihinde başka büyük depremler yok. Karadeniz’in içinden geçen fayda yakın tarihte büyük bir deprem beklenmiyor. Olmaz değil fakat şu anda fayın üzerinde sadece küçük deprem hareketleri meydana geliyor. Bu fayın üzerinde anormal bir sismik aktivite belirlenmiş değil. Bu sebeple bizi bu faydan ziyade KAF korkutuyor.” (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem