Prof. Dr. Şerif Barış riski açıkladı: Depremde kuzey Adana'da hasar oluştu... Aktarılan gerilme de kuzey Adana'ya doğru...

Prof. Dr. Şerif Barış riski açıkladı: Depremde kuzey Adana'da hasar oluştu... Aktarılan gerilme de kuzey Adana'ya doğru...
Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış Adana'ya ilişkin çok sayıda deprem sorusuna yanıt verdi... Barış, Adana'da 6'dan büyük bir deprem olasılığına ilişkin "O olasılık çok çok küçük bile olsa hala var. Ancak, şu ana kadar olan büyük artçılar muhtemelen meydana geldi" açıklamasını yaptı.

Türkiye'yi yasa boğan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra bölgede meydana gelen artçılar yurttaşlarda endişe yaratmaya devam ediyor.

Kocaeli Üniversitesi'nden deprem uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış takipçilerinin Adana sorularına yanıtlar verdi.

İşte o soru ve yanıtlar..

Soru: Hocam Kandilli verileri ile Coulomb stres aktarımı verileri arasındaki farklılıklar neden. Kandilliye göre gerçekten Adana da bir stres aktarımı var mı?

Yanıt: Coulumb gerilme aktarımı genellikle 5,5 ve daha büyük depremler için hesaplanır. Kandilli'nin verileri deprem verileridir. Gerilme aktarımı için sadece belirli depremler kullanılır. Aktarım AFAD veya Kandiliye göre değişmez. Yapılan analizlerde de Adana'ya aktarılan önemli bir gerilme yoktur.

Soru: Prof. Dr. Osman Bektaş: Hiçbir model tam olarak doğaya uymaz. Adana çevresindeki olan artçı depremler Maraş depremlerinin 7,8 ve 7,6 stres transferiyle ilgilidir.

Yanıt: Sayın hocam Adana ve çevresindeki artçı depremlerin Kahramanmaraş depremleriyle alakası yoktur diyen olmadı zaten.

Soru: Hocam bende bu floodu okudum ama aradığım cevabı bulamadım. Ziya paşa gibi yani aşağı Adana neden hiçbir hasar almazken Çukurova bölgesi daha şiddetli hissetti acaba depremi. Ve ilginçtir ki Özal’da çizik dahi olmayan binalarda cogunlukta. Zeminimiz saglam olup sığ deprem olduğumu.

Yanıt: Elbistan depreminin yırtılma doğrultusu kuzey Adanaya doğruydu. O nedenle bu depremde kuzey Adana'da güneye nazaran daha yoğun hasar oluştu

Soru: Hocam bu haritada Göksun'da büyük bir deprem beklentisi var mı buradaki artçılar hep büyük oluyor meşhur Savrun fayımız kırılıyormuş küçük küçük.

Yanıt: Beklentim yok. O kadar da meşhur değilmiş. Tarihte acaba kaç tane büyük deprem üretmiş o fay. Deprem tekrarlama aralığı kaç yılmış örneğin. Büyük deprem olacak diyenler hem bunu hem de deprem olma olasılığı yüzde kaçmış bunu açıklasınlar.

Soru: Hocam Adana'ya önemli bir gerilme yok ama biraz gerilme var anlamı çıkıyor. Yani bu tehlike arz eder mi zaman geçtikçe?

Yanıt: Şu anki aktarılan gerilme kuzey Adana'ya doğru olup, o bölgelerde artçı depremi oluşturabilir. Diğer faylara etkisi olmaz. Elbette diğer fayların geçmiş dönemdeki gerilme birikimini bilmediğimizden kesin bir şey söylemek mümkün olamıyor. O nedenle nerede yaşarsak yaşayalım olası bir depreme karşı hazırlık yapmak, önlem almak ve doğru davranışları mutlaka her birey öğrenmeli; evlerinde/işyerlerinde bir afet ve acil durum planı yapmaları gerekir. Malum ülkenin dışında 80km uzaklıktaki depremlerde bile hasar oluyor ve can kaybı meydana gelebiliyor.

Soru: (Adana) 6 ve üzeri olmasında hocam?

Yanıt: O olasılık çok çok küçük bile olsa hala var. Ancak, şu ana kadar olan büyük artçılar muhtemelen meydana geldi, bundan sonra daha hafif ölçekte ve sayıları gün geçtikçe azalacak artçılar olmaya devam edecek. Zaman ilerledikçe bazı artçıların çoğunu hissetmeyeceksiniz bile.

Soru: Sayın hocam Adana da riskli bir durum var mı rica ediyorum cevap verirseniz çok memnun olurum

Yanıt: Kahramanmaraş depremlerinden aktarılan gerilemeye göre büyük bir deprem riski çok küçük bir olasılıktır.

Soru: Artçı dediğiniz hocam kaç nokta oluyor kuzey dediğiniz yer Savrun fayı dedikleri yer mi oluyor?

Yanıt: Kuzey Adana dediğimiz yer hem Göksun, hem Savrun fayı denilen bölgeler ve civarı oluyor. Artçı depremlerde bu deprem için 4-5 büyüklüğüne kadar olabilecek depremlerdir ve yaklaşık daha 1.5 yıl kadar bu etkinlik sürebilir.

Soru: 4-5 büyüklüğü artçı depremlerden ziyade MTA hocalarının belirttiği gibi 7 ye var depremler olabilir mi hocam? Bir Prof hocamız Savrun kuzeyi yüzey kırığı olmasa da bu depremler kuzeyin kırıldığını gösteriyor demişti.

Yanıt: Kimin ne söylediğini takip edemiyorum. Artçı depremler kırığın nereye kadar geldiğinin bir göstergesi zaten. Ama 7 veya daha büyük bir depremin olasılığı oldukça düşük aktarılan gerilmeye göre. Ötesi için çok ayrıntılı çalışma yapmak lazım.

Soru: Hocam Adana'da büyük risk var diyorlar şu an transfer etmiş deniliyor sizin fikriniz düşünceniz nedir acaba saygılar.

Yanıt: Kahramanmaraş depreminden sonra Adana'ya aktarılan önemli bir gerilme yoktur. Büyük risk var diyende hangi hesaba göre diyor açıklamalı bence...

Soru: merhaba hocam, hocam Kayseri dürümü nedir? Maraş'ta deprem olunca kayseri titrer Adana'da deprem olunca de Kayseri titrer. burada biz çok korkuyoruz. Adana için büyük deprem Marş depremi gibi mümkün mü?

Yanıt: Mümkün değil.

Soru: Artçı olur mu hocam 6.7 gibi olur diyorlar çok korkuyoruz artık binalar yorgun zaten cevaplarsanız ćok memnun olurum.

Yanıt: O büyüklükteki artçı olabilecek en büyük artçı değeridir. Şu ana kadar bölgede meydana gelen en büyük artçı zaten meydana gelmiş olabilir. Bu tür bir artçı olma ihtimali düşüktür. (Kısa Dalga)

Gündem