Prof. Dr. Şerif Barış'dan deprem riski olan çok sayıda ile ilişkin açıklama: Gaziantep, Bursa, İskenderun Körfezi, Kuzey Kıbrıs

Prof. Dr. Şerif Barış'dan deprem riski olan çok sayıda ile ilişkin açıklama: Gaziantep, Bursa, İskenderun Körfezi, Kuzey Kıbrıs
Kocaeli Üniversitesi'nde öğretim üyesi Prof. Dr. Şerif Barış takipçilerinden gelen depreme ilişkin soruları yanıtladı... Barış, Gaziantep, İskenderun Körfezi, Bursa, Sakarya, Yalova, Geyve ve Kuzey Kıbrıs'ın durumuyla ilgili gelen sorulara cevap verdi...

Türkiye'yi yasa boğan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra bölgede meydana gelen artçılar yurttaşlarda endişe yaratmaya devam ediyor.

Kocaeli Üniversitesi'nden öğretim üyesi Prof. Dr. Şerif Barış takipçilerinin Gaziantep, İskenderun Körfezi, Bursa, Sakarya, Yalova, Geyve ve Kuzey Kıbrıs sorularına yanıtlar verdi.

İşte o soru ve yanıtlar..

Soru: Hocam AFAD'ın raporuna göre İskenderun körfezinde 1-4 bar arası stres mevcuttur diyor burada büyük deprem olur mu düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Yanıt: AFAD'ın raporunda 3 depremden aktarılan gerilme miktarıdır. İskenderun körfezinde halen yüzlerce yıldır biriken gerilmenin miktarını ölçmek mümkün olmadığı için deprem olsa bile ne kadar yıl sonra olacağını buna bakarak söylemek mümkün değildir. Geçmiş depremlerin kaç yüzyılda bir olduğu bilgisi de eksiktir. 1900 yılından önce meydana gelen depremlerin dış merkezi, derinliği, kırılan fay boyu ve de ölçülerek elde dilmiş büyüklükleri bilinmiyor. Oluşan hasradan elde dilen şiddet ve şiddetten de bir aletsel büyüklük hesabı yapılarak tarihsel depremler anlaşılmaya çalışılır ki bu hesapların içinde hep bazı yanlışlıklar vardır. Bu kadar eksik bilgiye bakarak kısa zaman içinde büyük deprem olacak demek de mümkün değilidir. Ama bir deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini unutmadan yarın deprem olacak gibi hazırlanmak durumundayız.

Soru: Hocam Gaziantep için durum nedir?

Yanıt: Gaziantep'te özellikle şehir merkezi ana faya uzak, yırtılma doğrultusunda olmayan ve aktarılan gerilemenin olmadığı bir yerdir. Bana göre orada olsam evde gerekenleri yapıp doğru davranışları bildiğim için yaşantıma normal olarak devam ederdim.

Soru: Kuzey Kıbrıs peki orası ne olur sizce hiçbir şey bilinmiyor olasılık hesabı yaparken bunu nasıl hesaplıyorsunuz?

Yanıt: Hesaplamadım henüz.

Soru: Şerif hocam son cevabınızdan sonra 2 ay geçti. Teşekkür ederim öncelikle. Hocam Sakarya için değerlendirme yapar mısınız? 1 - 2 ay arayla sizi rahatsız ediyorum kusura bakmayın

Yanıt: Sakarya'da bir sorun yok ki. 1967, 1999 depremleri oldu

Soru: Geyve vs diyorlar hocam.

Yanıt: Geyve fayını ve Mekece-İznik faylarını 1986'dan beri çalışan hocalardan biriyim. Ama Geyve fayı çok seyrek deprem üreten faylardan birisidir.

Soru: Hocam bu aralar Bursa hareketli?

Yanıt: Zaman zaman bu tür deprem etkinlikleri oluyor. Önemli olan bunlar değil olası depremlere karşı yapmanız gereken hazırlıklar, almanız gerken önlemler. Ama maalesef yine herkes olan küçük depremlere bakıyor, depremin ne zaman olacağını soruyor. Zamanı bilinemiyor henüz.

Soru: Hocam Yalova bugün çok hareketli radon ölçümleri denizde yapılmaya devam ediyor mu?

Yanıt: Radon ölçümleri hiç bir zaman denizde yapılmadı. Radon karada ve kaplıca sularında ölçüldü. Şu an TÜBİTAK ve Kandilli bu ölçümleri alıyor mu, alıyorsa nasıl alıyor bilgim yok. (Kısa Dalga)

Gündem