Prof. Dr. Şerif Barış'dan deprem sorularına yanıt: Mersin, Urfa ve Diyarbakır... Ölü deniz fayı Antep'i ne kadar etkiler?

Prof. Dr. Şerif Barış'dan deprem sorularına yanıt: Mersin, Urfa ve Diyarbakır... Ölü deniz fayı Antep'i ne kadar etkiler?
Kocaeli Üniversitesi'nde sismoloji uzmanı öğretim üyesi Prof. Dr. Şerif Barış takipçilerinden gelen deprem sorularını yanıtladı... Barış, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mersin, Ölü deniz fayı sorularına yanıt verirken, sığ ve derin depremlerinde etkilerini açıkladı...

Türkiye'yi yasa boğan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra bölgede meydana gelen artçılar yurttaşlarda endişe yaratmaya devam ediyor.

Kocaeli Üniversitesi'nden deprem uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış takipçilerinin çok sayıdaki sorusuna yanıtlar verdi.

İşte o soru ve yanıtlar..

Soru: Depremlerin derinde olması yüzeye az etki veya zarar verir yoksa tersi bir durumu daha çok tetikliyor mu?

Yanıt: Sığ deprem enerjisi yeterince sönümlenmediği için daha ağır hasar yapar. Derin deprem ise çok daha geniş bir alanda hissedilir.

Soru: Yüzeyseller ne kadar sürer hocam?

Yanıt: Artçı depremleri yüzeysel veya derin diye ayırmayız. En az 2 yıl sürer ancak bunların çoğunluğunu hissetmezsiniz.

Soru: Peki hocam ölü deniz fayında deprem olucak deniliyor bu Ölü denizdeki depremler Gaziantep'i ne derecede etkiler?

Yanıt: Ne zaman olacağı bile belli olmayan bir depremin büyüklüğünü, derinliğini, dış merkezini bilmeden; olacak depremin yırtılma hızını ve ivmelerini ölçmeden; G.Antepteki zeminlerin ve binaların özelliğini bilmeden bunu cevaplayacak hiç bir kmse yoktur. Varsa da sakın inanmayın!...

Soru: Hocam Gaziantep şehir merkezi Maraş'a çok yakın olduğu halde Hatay, Malatya ve Adıyaman gibi yıkım olmadı.

Yanıt: Gaziantep şehir merkezi Şubat ayında olan büyük depremlerin yırtılma doğrultusunda değildi, ona dik doğrultudaydı. Hasarı belirleyen faktörlerden birisi de budur.

Soru: Hocam Kıbrıs yayına Mersin dik doğrultuda ve 180 km uzakta hasar az olur mu olası depremde?

Yanıt: Depremin nerede ne zaman olacağını bilmeden hasarı tahmin etmek için senaryo deprem çalışması lazım. Mersin'in zemin, bina ve nüfus bilgisi girildikten sonra bu tür cevaplar alınabilir.

Soru: Peki Şanlıurfa ile ilgili düşünceniz nedir Urfa bu işin neresinde

Yanıt: Urfa'da yırtılma doğrultusunda değil ve yırtılan faya uzak.

Soru: Peki Diyarbakır’da yıkım olmasının sebebi nedir 300 km episentra Mersin 200 km İkiside faya dik

Yanıt: Diyarbakır'da Elbistan fayının yırtılma doğrultusundadır. Yıkım sadece yırtılma doğrultusu ile alakalı değildir ayrıca. Zemin büyütmesi, yapıların çok kötü yapılması, ve de ilçelerin faya daha yakın olması gibi bir sürü neden vardır. (Kısa Dalga)

Gündem