Prof. Dr. Şerif Barış'dan deprem yanıtları: İstanbul, Adana, Niğde ve '500 bin kişinin öleceği deprem senaryosu'

Prof. Dr. Şerif Barış'dan deprem yanıtları: İstanbul, Adana, Niğde ve '500 bin kişinin öleceği deprem senaryosu'
Kocaeli Üniversitesi'nde deprem bilimci öğretim üyesi Prof. Dr. Şerif Barış takipçilerinden gelen deprem sorularını yanıtladı. Barış, Adana ve Niğde'nin durumuna ilişkin sorulara yanıt verirken, İstanbul'un deprem senaryosuna ilişkin "İstanbul'da şehrin içinden geçmeyen bir fayda, doğrultu etkisi, deprem dalgalarının sönümü gibi bir çok bilgiyi bilen biri olarak ne olası bir depremde 300-500 bin kişinin öleceğine ne de milyonlarca kişinin enkaz altında kalcağına inanmam" yorumunda bulundu...

Türkiye'yi yasa boğan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra bölgede meydana gelen artçılar yurttaşlarda endişe yaratmaya devam ediyor.

Kocaeli Üniversitesi'nden deprem uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış takipçilerinin çok sayıdaki sorusuna yanıtlar verdi.

İşte o soru ve yanıtlar..

Soru: Bilim insanı değilim ama ilk deprem 175 km kırıldı bazı yerler yırtıldı. Bu tahmin edilmedi.

Yanıt: Çünkü iki farklı fay aynı anda kırıldı. Tahmin edilmediği doğrudur. Çünkü deprem tarihinde coğrafyamızda bir ilkti bu!...

Soru: Odanızın 4 tarafını gazete balyası ve kitaplarla doldurun yatakların kenarına uzanın.

Yanıt: Yapmayın etmeyin. Her daire bu kadar yük bindirirse apartmana neler olacağını hiç düşündünüz mü? Deprem hep siz evdeyken, odadayken mi olacak?

Soru: Evet hazırlıklı olun diyorsunuz anlıyorum sizler bilim insanı olarak uyarıyorsunuz ancak 6 şubattan bu yana milletimizin ne kadar çaresiz olduğunu hala anlayamadık mı? Depreme hazırlık için ne yapalım, sitede yaşıyoruz özel mühendis baksın dedik kimse para vermek istemedi bile..

Yanıt: Çaresiz değilsiniz. Bahsettiğim hazırlıklar yapısal değilki apartman kararı alınsın. Önce şu el frenlerinizi bir indirin, bir soluklanıp sorun ondan sonra kişisel olarak almanız gereken önlemleri ve hazırlıkları anlatayım.

Soru: Olmaz olmaz demeyin bence ben Antakyalıyım 2014 ten beri okuyorum 7 ile 8 arası deprem bekleniyor denildi hep.. Kimse bize Maraş 7.7 sallanır siz 9 yaşarsınız ama 11 hissedersiniz memleketiniz yok olur demedi kimse kusura bakmasın artık uzman yorumu okumuyorum inanmıyorum çünkü!

Yanıt: Okumayın, inanmayın da önce şiddetle aletsel büyüklük farkını anlarsanız uzmanların ne söylediğini daha iyi yorumlarsınız. Henüz dünyada 10 veya 11 büyüklüğünde deprem olmadı, olmazda.

Soru: Naci hoca olası bir depremde Istanbul'da 5 milyon kisi gocuk altında kalacak diyor. Kızım orada. Ben Bursa'dayım. Nerden baksanız felaket senaryoları almış başını gidiyor. Kimsede huzur kalmadı.

Yanıt: Ben de İstanbul'da yaşıyorum. Bu tür bir senaryo değil İstanbul dünyanın hiçbir ülkesinde mümkün değil. Filmelerde olur belki!...

Barış sonrasında "Yapılan açıklamaya değil soru soran kişiye cevabımdı. İstanbul'da yapılmış 4 tane deprem senaryosunun sonuçlarını çok iyi bilen bir uzman ve İstanbul'da şehrin içinden geçmeyen bir fayda, doğrultu etkisi, deprem dalgalarının sönümü gibi bir çok bilgiyi bilen biri olarak ne olası bir depremde 300-500 bin kişinin öleceğine ne de milyonlarca kişinin enkaz altında kalcağına inanmam. Bunu kimin söylediğinin önemi yok." görüşünü dile getirdi.

Soru: Hocam Adana dayım Naci görür her stres aktarıldı dediğinde depremden degil kalpten gideceğim.

Yanıt: Adana'da yaşıyor olsaydım kalpten falan gitmezdim. Ülkemiz bir deprem ülkesidir. Hazırlanmalı, önlem almalı ve doğru davranışları öğrenmeliyiz. Dünyada henüz yıkıcı bir depremin oluş zamanını bilecek ne bir teknoloji ne de bir deprem uzmanı var!... Bilmem açık oldu mu?

Soru: Hocam Niğde için öngörülerinizi öğrenebilir miyim? Cok tedirginiz teşekkür ederim şimdiden

Yanıt: Paylaştığım stres transfer haritasında o bölgeler için aktarılan önemli bir gerilme yoktur. Risk hesabı yapmadan da kesin bir şey söylemem doğru değil. (Kısa Dalga)

Gündem