Prof. Dr. Şerif Barış'dan olası Adana depremi yorumu: Kesin konuşamıyoruz

Prof. Dr. Şerif Barış'dan olası Adana depremi yorumu: Kesin konuşamıyoruz
6 Şubat'ta meydana gelen, büyük yıkımlara neden olan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, depremlerden sonra bölgedeki sismik aktivite devam ediyor. Yurttaşlar tedirginlik yaşarken Adana'ya ilişkin farklı görüşler gelmeye devam ediyor. Kocaeli Üniversitesi'nde sismoloji uzmanı öğretim üyesi Prof. Dr. Şerif Barış takipçilerinden gelen deprem sorularını yanıtladı....

Türkiye'yi yasa boğan 6 Şubat tarihinde meydana gelen 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra bölgede meydana gelen artçılar yurttaşlarda endişe yaratmaya devam ediyor.

Kocaeli Üniversitesi'nden sismoloji uzmanı öğretim üyesi Prof. Dr. Şerif Barış takipçilerinin çok sayıdaki sorusuna yanıt verdi.

İşte o soru ve yanıtlar..

Soru: Şerif Hocam bu paylaşımınız üzerine Adana hakkında paylaştığınız gönderilerin tamamını inceledim. Saygıdeğer bilgileriniz için teşekkür ederim. Genel çıkarımım, Adana'ya aktarılan stresin şu an için tehlike arz etmediğidir. Eğer yanlışsam düzeltmenizden mutluluk duyarım.

Yanıt: Adana'ya Kahramanmaraş depremlerinin ve büyük artçı depremlerinin çok fazla gerilme aktarılmadığını belirtmiştim. Faylar üzerinde geçmiş yıllar veya yüzyıllardan beri biriken gerilmeleri ölçmek mümkün olamadığı için de kesin konuşamıyoruz.

Soru: Göksun'da büyük bir deprem olur mu tekrardan Savrun fayında 4 nokta üzerini düşmez oldu

Yanıt: Bir yerde büyük deprem olurmunun cevabını ancak o bölgedeki bir sürü araştırmayı yaptıktan sonra ve olasılık hesabı yapmadan söylemek mümkün değil. Benzer durum büyük bir deprem olur diyenler için de geçerlidir. O bölgedeki fayların boyu, kayma hızı, deprem tekrarlama aralığı, geçmiş dönemlerde olan büyük depremlerin bilgisi gibi bilgilere bakınca bunun düşük bir olasılık olduğunu fikri oluşuyor. Ama bir sürü bilgi eksikliği olduğu için kesin bir şey diyemem.

Soru: Hocam Kıbrıs’taki depremler nedir artçı mı?

Yanıt: Hayır bağımsız depremlerdir

Soru: Ben psikolojik olarak çok çöktüm hocam. Savrun var mı yok mu? Kayseri'de büyük deprem olur mu olmaz mı? Herkes o kadar farklı şeyler söylüyor ki?

Yanıt: Evet haklısınız. Bunun içinde size açıklama yapan uzmanların özgeçmişine bakın diyorum.

Soru: Maraş, Malatya, Adıyaman, Hatay bir İstanbul mu? Buralarda yaşayan insanla İstanbulda yaşayan insan aynı insan mı?! Bilim adamları için varsa yoksa araştırmaya değer yer Marmara. Ha araştırılsın ama Türkiyenin İstanbuldan ibaret olmadığını da Maraş depremlerinden önce fark etseydi

Yanıt: Ne alaka? Bütçe yetersiz diyorum, insan kaynağı yetersiz diyorum. Şu an deprem bölgesinde Mart ayından beri Japon hocalarla sürdürdüğümüz araştırma zaten yürüyor. Haziran ayında yine geleceğiz. nasıl bu kadar önyargıya sahipsiniz? Tanımadan etmeden oturduğunuz yerden ahkam kesmeyi amma seviyorsunuz!... O bölgede 1 gecelik otel fiyatınada ve devletin verdiği günlük harcırahtan haberiniz var mı? 1 günlük araç kirasının kaç lira olduğundan haberiniz var mı? Klavye şövalyeliği yapmak ne kadar kolay değil mi? İstanbul-G.Antep uçak biletinden haberiniz var mı? O bölgelerde birçok bilimadamının gelip araştırma yaptığından haberiniz var mı peki? Deprem olacak diye kaç defa söylendi bunan haberiniz var mı? Hatay 1984'te lisans tezimdi. Sonra 2 kere gelip konuşma yaptım. Birçok biliminsanı da söyledi. Suçlu sadece biliminsanları mı oldu? Siz ne yaptınız bu sürede? Herhangi bir afet planı yaptınız mı? Seçtiğiniz belediye başkanını, milletvekilini depremler ve alınması gerken önlemler, yapılaması gerekenler konusunda sorguladınız mı?

Soru: Elbistanda deprem olmadan önce orada bir fay hattının olduğunu biliyor muydunuz acaba? Kaç kişi gelip çalıştı orada? Hadi çalışmayı geçtim, dillendiren oldu mu hiç? Ben hiç görmedim duymadım. Bu da gösteriyor ki bu bölge siyasisinden tutun bilim adamlarına kadar herkes tarafından

Yanıt: Fay hattı vardı da hiç kimse bu kadar büyük bir deprem beklemiyordu o fayda. Çünkü Anadolu coğrafyasında deprem tarihi açısından hiçbir kayıt yoktu orası için. Ama, size 2000 yılından beri Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğu, bu nedenle nerede olduğunuz nerede yaşadığınız önemli değil, yarın deprem olacakmış gibi hazırlanın önlem alın diyen hocalardan biriyim. Meydana gelecek depremin ilk hangi fayda ve ne zaman olacağını bilmesek de bir çok il söylenmişti. Suçu hep başkalarına attığınız sürece de yapılacak çok fazla bir şey yok!... (Kısa Dalga)

Gündem