Prof. Dr. Şerif Barış'tan İstanbul için sel uyarısı: Doğa kanunu nerede bir afet olmuşsa tekrar eder

Prof. Dr. Şerif Barış'tan İstanbul için sel uyarısı: Doğa kanunu nerede bir afet olmuşsa tekrar eder
Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi Porf. Dr. Şerif Barış son günlerde İstanbul'daki yoğun yağışlar için sel uyarısında bulundu. Barış, "Eğim aşağı hızlı akan sel sularının yüksekliği 15-20 cm ise bir insanı, 35-40 cm yükselikliğinde ise bir otomobili, 50-60 cm yüksekliğinde ise bir otobüsü ve kamyonu sürükleyebilmektedir" dedi...

İstanbul'da son günlerde aşırı yağışlar taşkınlara ve sele neden olmaya devam ediyor. AKOM bugün için de yeni uyarılarda bulundu.

Kocaeli Üniversitesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış da sele ilişkin tedbir önerilerini ve uyarılarını paylaştı.

"Doğa kanunu nerede bir afet olmuşsa tekrar eder" diyen Barış şunları kaydetti:

"Son günlerde İstanbul'da meydana gelen ani yağışlarda aşırı yağış oranının çok üstünde oluşan yağış sel ve su baskını oluşturmuştur.

Fatih ilçesinde de oluşan aşırı yağışlar su taşkını yaratmış, AKOM tarafından yapılan uyarılara göre su baskın riski sürmektedir.

Doğa kanunu nerede bir afet olmuşsa tekrar eder. Daha önce su baskınına uğramış binalar ve yerler önlem olarak kum torbası, sel kapanları veya sel bariyerleri kullanarak alçak yerlere su girmesini önleyici tedbirler almalı, meteorolojik uyarıları dinleyerek zemin katlar ve bodrumlarda oturanlar yoğun yağmurda evlerinden çıkarak daha yüksek katlara gitmeleri, buralarda bulunanların ise elektrik akımını kesmeleri önemlidir.

Sokak ve caddelerde bulunan vatandaşların ise asla sel sularına girmemeleri önerilir.

Eğim aşağı hızlı akan sel sularının yüksekliği 15-20 cm ise bir insanı, 35-40 cm yükselikliğinde ise bir otomobili, 50-60 cm yüksekliğinde ise bir otobüsü ve kamyonu sürükleyebilmektedir.

İklim değişikliği nedeniyle meteorolojik afetlerin sayısının ve etkisinin artacağını unutmadan Meteoroloji Mühendisliği alanında yetkin kurum Meteoroloji Genel Müdürlüğü, AKOM ve Mikdat Kadıoğlu gibi alanında yetkin uzmanların uyarılarını dinlemelisiniz." (Kısa Dalga)

Gündem