Prof. Dr. Tüysüz: Marmara'da bugün, yarın deprem olsa şaşırtıcı olmaz

Prof. Dr. Tüysüz: Marmara'da bugün, yarın deprem olsa şaşırtıcı olmaz
Prof. Dr. Tüysüz bir kez daha uyardı: Marmara Bölgesi tekrarlama süresini doldurmuş, depremi bekler bir bölgedir. Bugün yarın deprem olsa bizler için şaşırtıcı olmaz.

6 Şubat’ta meydana gelen Maraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde can kaybı artarken, uzmanlar olası depremlerle ilgili uyarılarını yineliyor. Prof. Dr. Okan Tüysüz, Maraş depremin ardından tehlikenin arttığı yerleri harita üzerinden gösterdi. Show TV yayınına katılan Tüysüz. 'Bu harita bize söylüyor" diyerek ABD'li deprem uzmanlarının yaptığı harita üzerinden açıklamalarda bulundu.

Tüysüz şunları söyledi: "Bu harita şunu gösteriyor. Depremden sonra nerelerde gerilmeler boşaldı, yani gerilmeler boşaldı demek burada uzun süre deprem olmaz anlamına geliyor. Maviyle gösterilen yerler bu haritalarda, gerilmenin boşaldığı yerler. Kırmızı ve sarıya doğru olanlar ise depremden sonra gerilmelerin arttığı, yani orada mevcut aktif bir fay varsa o aktif fayda olacak depremlerin öne çekildiği yerleri gösterir.

d4

Gerilimin arttığı yerlere bakacak olursak… Aşağıya doğru Hatay’a doğru uzanan bir hat var. Burada Adana ve Göksun’un biraz daha batısına doğru uzanan bir hat var. Ve Elazığ’a doğru uzanan, Çelikhan’a doğru uzanan bir hat var. Buralara ilave stres getirdikleri için tehlikenin bir miktar arttığı yerler. O nedenle buradaki fayların, buradaki deprem aktivitesinin çok dikkatle izlenmesi gerektiğini söylüyor bu harita bize.

Bu depremin Marmara depremini tetiklemesi gibi bir şey söz konusu değil. Hem üzerinde bulunduğu fay hattı başka bir hat, hem de çok uzak. Marmara Bölgesi tekrarlama süresini doldurmuş, depremi bekler bir bölgedir. Bugün yarın deprem olsa bizler için şaşırtıcı olmaz. Ama bu bugün yarın olacak anlamına da alınmamalı. Belki 40-50 sene belki daha kısa bir süre deprem olmadan da yaşayabiliriz. Biz depremi biliyoruz, nerede olacağını, ne tür etkide olduğunu biliyoruz ama süresi konusunda maalesef ne biz ne de dünyadaki meslektaşlarımız herhangi bir şey söyleyemiyorlar.

Marmara için de bizim hazırlıklı olmamız gereken değer 7 buçuktur. Burada da tek fay kırılır daha küçük deprem üretebilir, iki fay kırılır biraz daha büyük üretebilir, hepsi birden kırılırsa 7 buçuğa ulaşır. Bu bizim hazır olmamız gereken değerdir, illa bu büyüklükte olacak anlamına gelmez."

(Kısa Dalga)

Gündem