Prof. Osman Bektaş Ambraseys'tan aktardı: Tuzla- Adalar- Büyük Çekmece arasındaki fay 8-9 şiddetinde (M 6-6,5) deprem üretmiştir

Prof. Osman Bektaş Ambraseys'tan aktardı: Tuzla- Adalar- Büyük Çekmece arasındaki fay 8-9 şiddetinde (M 6-6,5) deprem üretmiştir
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) emekli öğretim üyesi, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş 6 Şubat'ta meydana gelen yıkıcı depremlerden sonra olası Marmara Depremine ilişkin dikkat çeken bir yorumda bulundu.

Türkiye'yi yasa boğan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra tüm yurttaşlar yaşadıkları kentlerin durumunu öğrenmek için bilim insanlarından gelecek açıklamaları bekliyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) emekli öğretim üyesi, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş'dan olası Marmara depremine ilişkin dikkat çeken bir yorum geldi.

Bektaş "1509 MARMARA DEPREMİNİ yeniden değerlendiren Ambraseys: "Tuzla- Adalar- Büyük Çekmece arasındaki fay 8-9 şiddetinde (M 6-6,5) deprem üretmiştir" görüşü ile 1963 olasılı Adalar 6,4 depremi önemli şekilde örtüşmektedir. İki görüş de doğruysa İstanbulun deprem tehlikesi azalabilir." görüşünü dile getirdi.

fseqkgtaeainv-p.jpeg

Bektaş geçtiğimiz günlerde "KAF MARMARADA Erzincan-İzmit arasındaki 7 den büyük depremlerini üretemez. Neden? Jeofizik verilerine göre: Şekil a : Depremlerle kırılacak daha ince, 10 km, ÜST KABUK b: kırılması gerekmeyen ince sıcak, akışkan (creep) ALT KABUK,10-20 km .c:KAYGANLAŞMIŞ, yoğun mağmatik kayaçlar" yorumunda da bulunmuş öncesinde de "KUZEY MARMARADA; 10 km derinlikten orta Marmaraya doğru sığlaşan sismik kabuk içerisinde kısmen kilitli (deprem enerjisi harcayan) fay ; 10- 20 km de creep (kaymayla enerji harcama ) yapıyorsa, İzmit'de 0- 17 km derinliğe kadar tam kilitli fayın ürettiği M 7,6 depremini üretemez." demişti.

Olasılı fay nedir?

Üçüncü kategoride (olasılı/potansiyel diri fay) tanımlanmış olan faylar son onbin yılda üzerlerinde yüzey yırtılmasıyla sonuçlanan deprem üretip üretmedikleri hakkında veri toplanamayan faylardır.

Gündem