Profesöre göre dünyada ilk: Kediye kalp kapakçığı tümörü teşhisi

Profesöre göre dünyada ilk: Kediye kalp kapakçığı tümörü teşhisi
Afyonkarahisar'da kalp kapakçığı tümörü teşhis edilen kediye ilaç tedavisine başlandı. Prof. Dr. Turan Civelek'e göre bu teşhis dünyada ilk.

Afyonkarahisar'da tekir ırkı kedi, sahibi tarafından solunum güçlüğü şikayetiyle Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Kliniği'ne götürüldü. Burada muayene edilen kedinin durumunun tespiti için veteriner hekimler Ender Erkoç ve Cankan Alpay tarafından inceleme yapıldı.

Ender Erkoç ve Cankan Alpay, radyolojik görüntülerdeki incelemeleri sonrası kedide ekokardiyografi ile tanımlanan papiller fibroelastomuya (kalp kapakçığı tümörü) rastladı. Erkoç ve Alpay, Veteriner Fakültesi dekanı ve İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Turan Civelek'e konuyu iletti.

Görüntüleri inceleyen Civelek, tümörün nadir tür olduğunu ve bir kedide ilk kez teşhis edildiğini tespit etti. Şu anda durumu stabil olan kediye ilaç tedavisine başlandı.

Prof. Dr. Turan Civelek, veteriner hekimliğin geldiği noktayı gözler önüne sermek ve meslektaşlarına referans teşkil edecek eser ortaya koymak amacıyla bulguyu rapor haline getirdiklerini ve üniversitenin yayın organı olan Kocatepe Veterinary Journal'da yayımladıklarını söyledi.

Prof. Dr. Civelek, şöyle devam etti: "Yaptığımız araştırmalar sonucu bilim dünyasında kedilerde daha önce bildirilmiş bir fibroelastom vakasına rastlanmadığını gördük. Bu vakanın bir ilk olması da bizim için ayrıca sevindirici. Dediğim gibi bu vaka raporu, veteriner hekimlere yol göstermesi ve vakayı detaylı olarak anlatması açısından önemli."

Profesör, kedideki hastalığın felç ya da enfarktüs gibi komplikasyonlara sebebiyet verebileceğini belirtirken, kedi ve köpeklerdeki rutin kalp muayenesinin önemini vurguladı. (DHA)

Yaşam