Reisi'den İranlı protestoculara karşı 'kararlı mücadele' talimatı

Reisi'den İranlı protestoculara karşı 'kararlı mücadele' talimatı
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ülkede ölümlere yol açan protestolarda kamu güvenliğini tehdit eden göstericilerle kararlı şekilde mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

İran Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, 21 Eylül'de Meşhed kentindeki gösteriler sırasında bıçaklanarak öldürülen Muhammed Resul Dust Muhammedi adlı Besic üyesinin ailesini arayarak, taziyelerini iletti.

"Gösteriler ile kamu düzeninin ve güvenliğinin tehdit edilmesi arasında ayrım yapılması gerektiğini" öne süren Reisi, ölümlere yol açan olayları "kargaşa ve kötülük" olarak nitelendirdi.

İran Cumhurbaşkanı, "kamu güvenliğini tehdit eden kişilerle kararlı şekilde mücadele edilmesinin gerekli olduğunu" söyledi.

60'ı kadın 739 kişi gözaltına alındı

İran'ın yarı resmi ajansı Tesnim'e göre, Gilan Emniyet Müdürü Azizullah Meleki, kamu güvenliğini tehdit eden kişilere yönelik polis ve Devrim Muhafızları Ordusu tarafından operasyon düzenlendiğini belirtti.

Toplam 739 kişinin gözaltına alındığını aktaran Meleki, "Bu kişilerden 60'ı kadındı. Bunların büyük bir kısmının Gilan'ın yerlisi olmadığı, kaos yaratmak ve kamusal alanlara ve özel mülklere zarar vermek için diğer kentlerden Gilan'a geldikleri tespit edildi" dedi.

"Öte yandan Gilan'da bir sabotaj şebekesinin de tespit edilerek tutuklandığını" belirten Meleki, operasyonda çok sayıda silah ele geçirildiğini kaydetti.

Eyaletteki olaylar sırasında can kayıplarıyla ilgili bilgi vermeyen Meleki, 104 polisin yaralandığını ve çok sayıda kamu aracının tahrip edildiğini söyledi.

Ne olmuştu?

22 yaşındaki Mahsa Amini, 13 Eylül'de, zorunlu başörtüsü yasalarını uygulayan ve "ahlak polisi" olarak adlandırılan İrşad devriyeleri tarafından saçının bir kısmı göründüğü gerekçesiyle gözaltına alındı. Gözaltında dövülerek komaya sokulduğu düşünülen Amini, 16 Eylül'de yaşamını yitirdi. Amini'nin ölümü de yıllardır rejimin baskısına maruz kalan kadınlar başta olmak üzere halk için bir kıvılcım oldu.

16 Eylül'den bu yana Tahran, İlam, İsfahan, Kirmanşah, Mahabad, Saqez, Sanandaj, Sari ve Tebriz gibi pek çok şehirde binlerce kişi Amini'nin ölümünün hesabının sorulması ve başta kadınlara yönelik zorunlu örtünme olmak üzere, İran'da kadınlara yönelik şiddet ve ayrımcılığa son verilmesi talebiyle sokaklara döküldü. Raporlara göre, aralarında bir kadın ve 16 yaşında bir çocuğun da bulunduğu pek çok kişi öldürüldü, onlarca kişi yaralandı ve tutuklandı.

Dünya