Rektör İbiş’in maketiyle eylem yaptığı için cezalandırılan öğrenci tazminat kazandı

Rektör İbiş’in maketiyle eylem yaptığı için cezalandırılan öğrenci tazminat kazandı
Anayasa Mahkemesi, kampüste Ankara Üniversitesi eski Rektörü İbiş'in maketiyle eylem yapan ve bir ay okuldan uzaklaştırma cezası verilen Umut Deniz Yorulmaz’ın eğitim hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Ankara Üniversitesi eski Rektörü İbiş'in maketiyle okul içinde yürüyüp, 'Ne yüzle üniversiteye geliyorsunuz" diye eylem yaptığı için uzaklaştırma cezası alan öğrenci konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı. Yüksek Mahkeme cezayı kaldırdı ve öğrenciye 10 bin TL manevi tazminat verilmesine hükmetti.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Sümeroloji öğrencisi Umut Deniz Yorulmaz, 17 Ekim 2017 tarihinde dönemin Rektörü Erkan İbiş’e yaklaşarak “Yüzlerce akademisyeni ihraç ettiniz utanmıyor musunuz buraya gelmeye, yüzünüz kızarmıyor mu hala, ne yüzle üniversiteye geliyorsunuz?” dedi.

Bir gün sonra da İbiş’in fotoğrafının bulunduğu bir karton maketi fakülte içinde gezdirerek eylem yaptı. Yorulmaz, “Gördük ki bir hevesi var okulumuzu gezmek istiyor bu arkadaş, gezemiyor korkudan galiba, dün biz sorduk yüzlerce akademisyen ihraç edildi siz bu okulda nasıl gezebiliyorsunuz dedik cevap veremedi dili tutuldu. Biz de onun bu hevesini karşılayabilmek adına maketini yaptık okulda Rektörümüz Sayın Erkan İbiş’i gezdireceğiz, öğrenciler çok fazla görmediği için birazcık gezdirelim okulumuzu” dedi.

Sözcü’nün haberine göre, bu eyleminin ardından Umut Deniz Yorulmaz’a İbiş’in şeref ve haysiyetini zedeleyen eylemlerde bulunduğu gerekçesiyle bir ay uzaklaştırma cezası verildi.

Öğrencinin cezanın iptali istemiyle idare mahkemesine ve sonrasında istinaf mahkemesine başvuruları reddedildi.

Yorulmaz, bunun üzerine Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

Yorulmaz’ı haklı bulan Yüksek Mahkeme, kararında, ifade özgürlüğünü kullandığı için öğrencinin okuldan uzaklaştırıldığını, kararın zorunlu bir ihtiyacı karşılamadığını ve orantılı olmadığını belirtti.

Mahkemelerin ileri sürdüğü gerekçeleri, öğrencinin eğitim hakkına yapılan müdahale için yeterli görmeyen Anayasa Mahkemesi, “ifade özgürlüğünü kullanması nedeniyle üniversiteden uzaklaştırılmasının eğitim hakkının ihlali” olduğuna karar verdi.

Anayasa Mahkemesi üyeleri İrfan Fidan ve Muhterem İnce bu sonuca farklı gerekçeyle katıldı. Fidan ve İnce, “Olayda başkaca bir inceleme yapılmaksızın “kanunilik” şartı oluşmadığı için ihlal kararı verilmesi kanaatiyle, farklı gerekçeyle ihlal kararına katılıyoruz” dedi.

Kararı yeniden yargılama için Ankara 14. İdare Mahkemesine gönderen yüksek mahkeme, ayrıca Yorulmaz’a 10 bin TL manevi tazminat ödenmesine oy birliği ile karar verdi. (Kısa Dalga)

Gündem