Resmi rakam: Belçika'ya sığınma başvurusu yapan Türkiye vatandaşı sayısı üçe katlandı

Resmi rakam: Belçika'ya sığınma başvurusu yapan Türkiye vatandaşı sayısı üçe katlandı
Avrupa Birliği ülkelerinden Belçika, Türk vatandaşlarından gelen sığınma başvurularının bir yılda üç katına çıktığını bildirdi.

Açıklama, Belçika İçişleri Bakanlığı Göçmenlik Bürosu'ndan geldi. Kuruma göre, Türkiye’den Belçika’ya yönelen ekonomik göçe ilişkin rakamlar da önemli ölçüde artıyor.

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre De Standaard gazetesi, giderek daha fazla yüksek eğitimli Türk vatandaşının ülkelerini terk ettiğini yazdı.

Bunun nedeninin, Türkiye’deki ekonomik ve siyasi durum olduğunu vurgulayan gazete "Gençlerin dörtte üçü Erdoğan rejiminden kaçmak istiyor" yorumunu yaptı.

2 bine yaklaştı

Belçika Göçmenlik Bürosu'nun verilerine göre, geçen yıl 671 olan sığınma başvursunda bulunan Türk vatandaşlarının sayısı bu yıl 1.721'e yükseldi.

Göçmenlik Bürosu, Türkiye’den Belçika’ya yönelik ekonomik göç rakamlarının da önemli ölçüde arttığına dikkat çekti.

Bu kuruma göre, 2021 yılında Türkiye’den 660 kişi çalışmak için Belçika’ya giderken geçen yıl sayı 1.243'e yükseldi.

Resmi rakamlar, Türkiye’den Belçika'ya taşınan araştırmacı sayısının neredeyse ikiye katlandığını ortaya koyuyor.

Göçmenlik Bürosu’ndan Paulien Blondeel, "Birçok başvuru dosyası da hâlâ inceleniyor" dedi.

Beyin göçü hızlandı

Hollanda’daki Leiden Üniversitesi’nden Türkiye uzmanı Zehra Kaya, ifade özgürlüğünün yanı sıra ekonomik koşullar nedeniyle 2020’den itibaren beyin göçünün hızla arttığını söyledi.

Türkiye’deki yüksek enflasyona işaret eden Kaya’ya göre 'sosyal güvence eksikliği nedeniyle' gençlerin dörtte üçü ülkeyi terk etmek istiyor. (Kısa Dalga)

Gündem