Reuters Türkiye'de 'Z kuşağı'nı inceledi: Seçim sonucunu Erdoğan'sız bir Türkiye'yi hiç bilmeyenler belirleyecek

Reuters Türkiye'de 'Z kuşağı'nı inceledi: Seçim sonucunu Erdoğan'sız bir Türkiye'yi hiç bilmeyenler belirleyecek
İngiliz haber ajansı Reuters, Türkiye'de seçimlerin sonucunu ilk kez oy kullanacak gençlerin belirleyeceğini yazdı.

Reuters ajansı, Türkiye'de gelecek seçimlerde ilk kez oy kullanacak yaklaşık 6 milyon genci mercek altına aldı. Ajans, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yönetiminin "üçüncü bir on yıla uzanıp uzanmayacağına" veya "daha önceden hiç bilmedikleri bir şeyi, yani bir başka liderin yönettiği bir Türkiye'yi seçip seçmeyeceklerine" fiilen ilk kez oy kullanacak olan gençlerin karar vereceğini yazdı.

Haberde, "İlk kez oy verecek olan seçmenler hiç bilmedikleri bir şeyi tartıyor: Erdoğan'sız Türkiye" başlığı kullanıldı.

GENÇLER İÇİN HANGİ KONULAR ÖNEMLİ?

Reuters, yaklaşık bir düzine kentte 18-23 yaş arası gençlerle yaptıkları görüşmelerde öne çıkan konuların adalet, göç, liyakat ve şeffaf ekonomik politikalar olduğunu yazdı.

'YAŞAMIYORMUŞ GİBİ HİSSEDİYORUM'

Ajans, bazı gençlerle yaptığı sohbetlere de yer verdi. Soyadını açıklamak istemeyen 19 yaşındaki Damla, muhalefeti destekleyeceğini söyleyerek "Kararım konusunda içim tam olarak rahat değil ama kötünün iyisini seçeceğim" dedi. İstanbul'da tarih öğrencisi olduğu belirtilen Damla, ailesiyle yaşamasına rağmen artan ekonomi nedeniyle yaşam maliyetinin arttığını ve arkadaşlarıyla pek fazla dışarı çıkmadığını belirtip, "Yaşamıyormuş gibi hissediyorum, sadece hayatta kalmaya çalışıyorum. AKP Parti seçimi kaybederse, yeni hükümet halkın bu baskısını üzerinde hissetmeye devam etmeli" diye konuştu.

'İKTİDAR DEĞİŞİKLİĞİ EN AZINDAN ACİL MESELELERİ ÇÖZER'

Ankara'dan telefonla görüşülen 21 yaşındaki Helin ise yaşam koşullarının hükümetin politikaları nedeniyle kötüleştiğini ve bu nedenle muhalefete oy vereceğini anlattı. Helin, muhalefetin önerilerinin mevcut göç politikası veya azınlık hakları konusunda yeterli olmayabileceğinden endişelendiğini söylese de, "İktidar değişikliğinin en azından acil meseleleri çözeceğine inanıyorum" dedi.

'ŞU ANKİ LİDERİMİZ EN İYİSİ'

İlk kez oy verecek 18 yaşındaki Yusuf ise pandemi ve Ukrayna'daki savaş nedeniyle dünya çapındaki birçok ekonominin olumsuz etkilendiği görüşünü paylaşarak, "Bence şu an ülkemizi yöneten kişi en iyi ve en uygun lider. AK Parti'ye oy vereceğim çünkü insanları rahat ettirecek planlar yapıyorlar. Ekonomi iyi gitmiyor olabilir ama bu her ülkede böyle" diye konuştu.

'ERDOĞAN LAİK TOPLUMU İSLAMCI BİR YÖNE TAŞIDI'

Reuters'ın haberinde, son dönemde yapılan anketlere de atıfta bulunularak, "Genç Türklerin büyük çoğunluğu değişim istiyor ama bir şekilde de muhalefetin istihdam, okullar, ifade özgürlüğü gibi özgürlükler konusunda doğru düzgün ilerleme kaydedip kaydetmeyeceğine de bir şekilde şüpheyle yaklaşıyorlar" denildi.

Haberde, Erdoğan'ın "geleneksel olarak laik bir toplu İslamcı bir yöne çektiği, Türkiye'yi bölgesel bir askeri güce dönüştürdüğü ve muhalefeti bastırmak için mahkemeleri kullandığı" yorumuna da yer verildi. (Kısa Dalga)

Gündem