'Rize'nin Deniz Gezmiş'i' işçi önderi Bayram Ali Tatoğlu anıldı

'Rize'nin Deniz Gezmiş'i' işçi önderi Bayram Ali Tatoğlu anıldı
43 yıl önce öldürülen Rize’deki işçi hareketi liderlerinden Bayram Ali Tatoğlu, Hayrat Mahallesi’ndeki mezarı başında anıldı. Tatoğlu’nu anlatan ailesi ve yakınları, “Onun devrimci ilke ve prensipleri bizim için evrenseldir” dedi.

‘Rize’nin Bayram’ı’ olarak anılan ve 30 Temmuz 1980 tarihinde kurulan pusuda öldürülen işçi hareketinin önderlerinden Bayram Ali Tatoğlu, Hayrat Mahallesi’ndeki mezarı başında anıldı.

Gaziantep’e atanmasına karşın öğretmenliğinin engellenmesi üzerine Çaykur’a bağlı Zihni Derin Çay Fabrikası’nda işçi olarak çalışmaya başlayan Tatoğlu, kentteki işçi sınıfını örgütleyerek defalarca miting düzenledi. Tatoğlu, 30 Temmuz 1980 gecesi, çalıştığı fabrikadaki gece vardiyasından çıktıktan sonra Reşadiye Mahallesi’ndeki bir toplantıya giderken, yolda kiralık bir katil tarafından pusuya düşürüldü. Arkadaşlarınca Rize Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı ama kurtarılamadı.

Tatoğlu için Rize'nin Hayrat Mahallesi’ndeki mezarı başında ailesi ve arkadaşları tarafından anma etkinliği düzenlendi. Etkinliğe CHP Rize Merkez İlçe Başkanı Necati Topaloğlu da katıldı. Bayram Ali Tatoğlu’nun yaşamında örnekler veren yakınları, “Onun devrimci ilke ve prensipleri bizim için evrenseldir” dedi. Etkinliğe katılanlar Tatoğlu’nun mezarına karanfiller bıraktı.

Bayram Ali Tatoğlu kimdir? Rize'nin Deniz Gezmiş'i olarak biliniyordu

Tatoğlu 4 Nisan 1951'de Rize'de doğdu. Rize Lisesi'nden mezun oldu. Öğrencilik yıllarında Rizespor, Çayspor, Çaykurspor, Rize Gücü, YSE, Derepazarıspor, Kalespor'da futbol oynadı. Ayrıca yüzme ve kürek sporlarıyla ilgilendi. Rizespor altyapısında futbol antrenörlüğü yaptı. Gaziantep'e öğretmen olarak atandıysa da siyasi görüşlerinden dolayı öğretmenlik yapmasına izin verilmedi. Sonrasında Rize'ye dönüp Zihni Derin Çay Fabrikası'nda mevsimlik işçi olarak çalışmaya başladı. Rize'de Dev-Lis'i örgütleyerek Kurtuluş hareketini Rize'de yaygınlaştırdı. 30 Temmuz 1980 günü gece vardiyası çıkışında Reşadiye mahallesinde 17 yaşındaki Recep Yılmaz tarafından öldürüldü. Cenazesine kentin yarısından fazlası olduğu ifade edilen 10 binden fazla kişi katıldı. (ANKA)

Gündem