Roma döneminden kalma 'Pan' heykeli Saraçhane'den çıktı

Roma döneminden kalma 'Pan' heykeli Saraçhane'den çıktı
İstanbul'da Aziz Polyeuktos Kilisesi’nin yer aldığı Saraçhane Arkeoloji Parkı’ndaki kazıda Antik Yunan mitolojisinde 'tanrı' olarak geçen Pan heykeli bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) açıklamasına göre İBB Miras ekiplerince Saraçhane Arkeoloji Park’ında 8 Haziran 2022'de başlayan kazı çalışmaları devam ediyor.

Çalışmalarda 1 Nisan'da ana yapının kuzey taraflarında yüzeyden yaklaşık 1 metre derinde mermer erkek heykeli parçası bulunmuştu.

Kazı çalışmalarının sürdürüldüğü ana yapının kuzeybatı tarafında, bugün de yaklaşık 2 metre 60 santimetre derinlikte dolgu toprak içerisinde mermer Pan (Antik Yunan Mitolojisinde Çoban ve sürülerin tanrısı) heykeli parçası bulundu.

20 santimetre yüksekliğinde, 18 santimetre genişliğindeki heykelin sol kol ile gövde altı kısmı kırılmış durumda olduğu tespit edildi. Heykelin Roma dönemine tarihlendiği düşünülüyor.

Heykelin, Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü tarafından alınarak müze deposuna kaldırıldığı, gerekli uzman incelemesi sonrasında kesin tarihleme yapılacağı belirtildi.

'Pan'ın tarihi

Pan, Yunan mitolojisinde kırın, satirlerin (Antik Yunan mitolojisinde yer alan yarı keçi yarı insan kır ve orman iyesi) ve çobanların tanrısı olarak kabul ediliyor.

Bu tanım, Pan'ı doğa ile doğrudan ilişkili kıldığı için pastoral bir nitelik arz etse de tüm mitoslarda yarı keçi yarı insan suretinde tasvir edilmesi onu korkutucu bir figür haline getirmiş.

Öyle ki Pan, kırlarda aniden insanların karşısına çıkıp görüntüsüyle insanları korkuttuğu için 'panik' sözcüğüne de ilham kaynağı olmuş.

Pan, çoban tanrısı olduğu için ürkütücü görüntüsüyle zıt şekilde kaynaklarda çoğunlukla kırlarda dolaşıp flüt çalan, sevimli bir figür olarak betimleniyor.

Ancak Pan, birçok kaynakta da çığlık atarak düşmanlarını kaçırma, panik ettirme yeteneğine sahip olarak tanımlanıyor. (ANKA)

Gündem