Romanya'ya gitmek isteyen göçmenler, tekne batarken kurtarıldı: Kaçakçı çetesi çökertildi

Romanya'ya gitmek isteyen göçmenler, tekne batarken kurtarıldı: Kaçakçı çetesi çökertildi
Türkiye'ye yasa dışı giren kişileri yine aynı yolla Romanya'ya kaçırmak isteyen çeteye düzenlenen operasyonda 15 kişi gözaltına alındı, 11'i tutuklandı.Göçmenler, tekneleri batmak üzereyken kurtarıldı.

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı, MİT ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, göçmenlerin insan kaçakçıları tarafından Karadeniz'den Romanya'ya götürme hazırlığında olduğunu öğrendi.

Yaklaşık 10 ay süren teknik ve fiziki takip yapıldı. Fatih ilçesinde şüphelilere ait 5 ev ve 2 restoran takibe alındı.

Söz konusu paravan restoranların göçmenlerin uğrak yeri olduğu, buluşma adresi olarak sıklıkla kullanıldığı, buraya yemek yemek için gelen göçmenleri ikna ederek müşteri kazanmaya çalıştıkları, kandırdıkları göçmenlerden Avrupa'ya geçiş için 5 bin ile 7 dolar veya avro istedikleri, kaçış planlarının ve para transferinin burada gerçekleştiği tespit edildi.

15 kişi gözaltına alındı

Ekipler belirlenen 5 ayrı adres ile 2 işyeri ve 10 araca eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonlarda aralarında örgüt liderinin de bulunduğu 15 şüpheli yakalandı.

Şüphelilerin ev, işyeri ve araçlarındaki aramada 6 balıkçı teknesi, 9 şişme bot, 10 otomobil, 35 pasaport, 1 tabanca, 12 can yeleği, 25 cep telefonu, 1 dürbün, suçtan elde edildiği değerlendirilen yüklü miktarda nakit para ile çok sayıda belge bulundu.

Zanlılar da yasa dışı girmiş!

Göçmenlerin bir kısmı Arnavutköy ilçesindeki Karaburun açıklarındaki tekneleri batmak üzereyken son anda kurtarıldı, bir kısmı da teknelere binmeden ormanlık alanda engellendi.

583 göçmen, sınır dışı edilmek üzere İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edilirken, aralarında örgüt liderinin de bulunduğu tamamı yabancı 15 şüpheliden 11'i tutuklandı, 4 kişi de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

15 örgüt üyesinin tamamının da Türkiye'ye yasa dışı olarak girdiği, oturma izni bulunan akrabaları yardımıyla restoran açtıkları, restoran adı altında göçmen kaçakçılığını organize ettikleri belirlendi. (DHA)

Gündem