RTÜK, Exxen'in açtığı davada 'savunma'yı unuttu!

RTÜK, Exxen'in açtığı davada 'savunma'yı unuttu!
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK), Acun Ilıcalı'nın sahibi olduğu Exxen'i açtığı davada savunmasını iletmekte geç kaldığı ortaya çıktı.

Resmi Gazete'de 1 Ağustos 2019'da yayınlanan yönetmelikte Exxen dahil dijital platformlar RTÜK'ün denetimine girdi. Yönetmelikteki bir maddede, platformların yıllık gelirlerinin binde 5'i kurula vermekle zorunlu kılındı.

Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan'ın aktardığına göre Ilıcalı’nın sahibi olduğu Exxen, gelirden RTÜK'e pay vermeyi zorunlu kılan maddenin kanuni dayanağı olmadığını savunarak iptali için Danıştay’a başvurdu.

Savunma vermedi!

Danıştay 13'üncü Dairesi, davayı RTÜK Hukuk Müşavirliği’ne bildirdi. RTÜK’ün 12 Eylül 2022'ye kadar, yani 30 gün içerisinde karşı savunma yapması gerekiyordu.

Ancak RTÜK'ün hukuk birimi, davaya karşı savunmasını hukuki şart olan zamanda vermedi. Bunun fark edilmesi üzerine savunma ancak sekiz gün sonra Danıştay’a ulaştırıldı.

RTÜK'te tartışma

RTÜK'ün davada savunma yapmamış hale düştüğünü aktaran Terkoğlu, kurumda “Ya bizim tezlerimizi dava dosyasında görmeyen Danıştay o hükmü iptal ederse ne olacak?” tartışması başladığını ifade etti.

RTÜK üyesi sordu: Bilinçli mi yapıldı?

RTÜK'ün CHP'li üyesi İlhan Taşcı, “Acaba savunma tarihini atlama işi bilinçli mi yapıldı” diye sorarak şunları kaydetti: “Öncelikle şunu söyleyeyim; davaya konu yönetmelik esasında basın özgürlüğünü hedef alıyor. Ancak Exxen’in iptal başvurusundaki gerekçesi özgürlük kısmıyla değil, tamamen mali boyutuyla ilgili. Yoksa, özgürlüğünün kısıtlanmasından yakınmıyor davacı. RTÜK Hukuk Müşavirliği yasada öngörülen sürede idarenin savunmasını yapmadığı için, Danıştay 13. Dairesi de doğal olarak kurulun tezlerini ve gerekçesini bilmeden karar vermek durumunda kalacak. Dairenin Exxen lehine bir karar vermesi halinde ciddi bir kamu zararı oluşacak. Platform açısından ise ciddi maddi avantaj sağlama sonucunu yaratacak.

'Neden iletmediler?'

Burada bakılması gereken en önemli nokta, sorumluların idarenin tezlerini yasal süresi içerisinde neden Danıştay’a iletmedikleridir. Tarihi atlama işi bilinçli mi, yoksa tamamen bir hesaplama hatasından mı kaynaklanmıştır? Bunun mutlaka açığa çıkarılması gerekir. Bunun için de sorumlular hakkında inceleme ve soruşturma başlatılmalıdır. İşin daha da hazin tarafı, bu vahim durum RTÜK Üst Kurulu tarafından çok sonradan ve dolaylı olarak öğrenilmiştir.” (Kısa Dalga)

Gündem