RTÜK televizyon kanallarına ceza yağdırdı!

RTÜK televizyon kanallarına ceza yağdırdı!
RTÜK ceza yağdırdı. Kızıl Goncalar, Haber programları, dijital içerikler... Cezalarda genel olarak "ahlaka uygun olmadığı" ,"milli ve manevi değerlere uygun olmadığı" yorumu yapıldı.Bir dizide "genel ev"den bahsedilmesi, LGBTİ+'lardan bahsedilmesi, Bakanlar hakkında yapılan yorumlar ceza konusu oldu!

Haftalık olağan toplantısını yapan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, izleme raporlarını görüştü. Son günlerin tartışmalı dizisi “Kızıl Goncalar” da Kurulun gündemindeydi.
Üst Kurul, vatandaşlardan gelen 31 binin üzerinde şikâyet üzerine diziyi masaya yatırdı. Dizide geçen diyaloglar nedeniyle "dini hassasiyetlere sahip toplum kesimlerinin aşağılandığı" öne sürülerek, FOX’a üst sınırdan idari para cezası ve 2 kez program durdurma yaptırımı uygulandı.

RTÜK, Doğan Şentürk’ün moderatörlüğünü yaptığı “Orta Sayfa” programını inceledi. Şentürk’ün eleştiri sınırlarını aştığı gerekçesiyle üst sınırdan idari para cezası kararı verildi.

Beyaz TV’ye de yaptırım

Beyaz TV’nin “Derin Futbol” programı hakarete varan çirkin sözler ile kişi ya da kurumları eleştiri sınırları ötesinde aşağılayan açıklamalar üzerine yayıncı kanala üst sınırdan idari para cezası müeyyidesi uyguladı.

TGRT Haber’in futbol programı da ceza aldı

“Stüdyoda Futbol” isimli yayını ele alan kurul "Yayın hizmetleri,…. Tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamak zorundadır; soruşturulması basın meslek ilkeleri çerçevesinde mümkün olan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğundan emin olunmaksızın yayınlanamaz” hükmü ihlal eden TGRT Haber’e üst sınırdan idari para cezası verildi.

Kurul’dan kahve reklamı yapan TGRT Haber’e ikinci ceza çıktı

TGRT’nin hafta sonu haber bülteninde spikerin masasında bulunan Sturbucks markalı kahve bardağı için de "reklam" denilerek ceza verdi.

Tele 1’e 3 ayrı rapor

Tele 1’de yayınlanan “5. Boyut” programında oyuncu ve yapımcı Yılmaz Güney'in hayatı hakkında yorumlar yapılırken, "sanatçının işlediği cinayet haklı ve masum gösteriliyor" iddiasıyla para cezası yaptırımına uğradı. Tele 1’in “Forum Hafta Sonu” programında ise sunucu Namık Koçak’ın programı da "muhafazakâr vatandaşlar iki yüzlü ilan ediliyor denilerek RTÜK engeline takıldı.

Tele 1’ün üçüncü dosyası da, “Gündem Özel” programına ilişkindi. Türkiye’yi “uyuşturucu üssü” ve “kara para merkezi” olarak nitelendiriyor denilerek ceza aldı.

Halk TV, Flash Haber, SZC ve KRT raporları

Halk TV’de “Halk Meydanı” programında İrfan Değirmenci'nin LGBTİ+ için kullandığı ifadeler ceza aldı.
SZC'den “Para Politika” isimli programda ise Ebru Baki’nin yorumları cezaya neden oldu. RTÜK, KRT’ye de yaptırım uyguladı. Gerekçe, KRT’de “Zafer Arapkirli ile Medyaterapi” programında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan hakkında sarf edilen sözler "hakaret dolu" buldu!

Netflix unutulmadı

Üst Kurul, İspanya yapımı "Pieles” isimli filmde bir genel evde geçen sahneler nedeniyle, Netflix yayın platformuna idari para ve katalogdan çıkarma cezası verdi. (Kısa Dalga)

Gündem