SADAT kurucusundan Tuzla Piyade Okulu itirafı: Mülakata katıldım, koordinatörlük yaptım

SADAT kurucusundan Tuzla Piyade Okulu itirafı: Mülakata katıldım, koordinatörlük yaptım
Türkiye’nin en tartışılan şirketlerinden biri olan SADAT’ın kurucularından Gürcan Onat Tuzla Piyade Okulu’nda yaşanan olaylarla ilgili açıklamalarda bulunurken peş peşe itiraflarda bulundu. Gürcan Onat Milli Savunma Bakanlığı’nın öğrenci alım komisyonunda koordinatörlük yaptığını ve mülakatlara katıldığını söyledi.

Daha önce harp okullarına öğrenci alım mülakatlarında yer aldığını söyleyen ve binbaşı rütbesinde askerlikten atılan Gürcan Onat 23 aralıkta Akit TV’deki yayında bu mülakatların organizasyonunu sağlayan koordinatörün kendisi olduğunu söyledi.

SADAT’ın filizlendiği ilk yer olan Adaleti Savunanlar Stratejik Araştırmalar Merkezi Derneği’nin başkan yardımcısı da olan Onat “SADAT’ın kurucularındanım. SADAT’la bir ilgim yok. Sadece cüzi bir hissem var. Ben komisyonlara giren kişi değilim. Koordinatördüm. Milli Savunma Bakanlığı beni koordinatör olarak görevlendirdi. Ben mülakatları organize ediyordum. Yani mülakatların başlamasını, bitmesini, herhangi bir eksiklik olmamasını temin etmeye çalışan kişiydim” dedi.

sadat.jpg

İtiraflar peş peşe

10 Haber’in haberine göre konuşmanın ilerleyen bölümlerinde Gürcan Onat “Tek tük mülakatlara da girdim” diye itirafta da bulundu. Onat bu komisyon hazırlıklarında baştan sona yer aldığını da sözlerine ekledi.

Milli Savunma Bakanlığı emekli Binbaşı Gürcan Onat’ın öğrenci alım komisyonlarında görev yaptığının ortaya çıktığı 2021 yılında “SADAT Kurucusu olduğu iddia edilen emekli personel Gürcan Onat’a, ilgili düzenlemeler çerçevesinde, sadece 2017 ve 2018 yıllarında yapılan askeri öğrenci seçim alımlarında görev verilmiştir” açıklaması yapmış, ancak Onat’ın koordinatörlük yaptığı belirtilmemişti.

Ders veren emekli subayları da hedef aldı

Onat konuşmasının ilerleyen bölümlerinde harp okullarında ders veren emekli subayları hedef aldı.

Onat “Memleketi bölmek isteyen isteyen insanlar harp okullarında yuvalanmışlar. Pırıl pırıl çocuklar seçildi. Bu çocuklar harp okullarına gönderildi. Bu çocuklarına harp okullarında neler oldu? Buradan sayın Cumhurbaşkanına seslenmek istiyorum: 2017 tarihinden itibaren bu çocukların özellikle askeri derslerine giren emekli subaylar kimlerdir. Hangi derslere girdiler, neler yaptılar? Lütfen bu konuda bir araştırma yapar mısınız” diye konuştu.

'Atatürk resmi takmak ilkellik'

Gürcan Onat Atatürk fotoğrafı takmanın da ilkellik olduğunu söyledi. Akit TV sunucusu “Bir törende bir siyasi liderin, Atatürk’ün resmini takmak mecburi mi” diye sordu. Gürcan Onat “Bizim zamanımızda böyle bir şey yoktu. İlkellik tabii ki” yanıtı verdi.

'SADAT mülakata girdik demiş, Milli Savunma Bakanlığı ise yalanlamıştı'

SADAT’ın kurucusu Adnan Tanrıverdi, 2021 yılında yaptığı açıklamada, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 3 yıl boyunca harp okullarında mülakatlarda bulunduğunu söylemişti. Milli Savunma Bakanlığı ise iddiaları yalanlayarak “Yapılan haberler gerçeklikten uzaktır ve Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Milli Savunma Üniversitesini yıpratmaktan başka hiçbir amaç taşımamaktadır” açıklamasında bulunmuştu.

SADAT nedir? Hakkındaki iddialar nelerdir?

Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, Kara Harp Akademisi'nde eğitmen olarak derslere girerken öğrencilerinden biri Savunma Bakanı Hulusi Akar idi. Tuğgeneralliğe yükselen Tanrıverdi, 28 Şubat döneminde resmi olarak "kadrosuzluk" gerekçesiyle emekli edildi. Fakat o dönemde birçok askeri personel gibi "islamcı" olarak kategorize edildiği için askeri kariyerine son verildi. Tanrıverdi askeri kariyerinden sonra, kendisi gibi emekli edilen askerler ile kurulan Adaleti Savunanlar Derneği’ne (ASDER) katıldı ve 5 yıl boyunca kurumun genel başkanlığını pozisyonunda bulundu.

Daha sonra Stratejik Araştırmalar Merkezi Derneği (ASSAM) aracılığıyla TSK’nın yeniden yapılandırılmasına yönelik fikirleri gündeme gelmeye başladı. SADAT'ı kurmadan önce Tanrıverdi, ABD'de askeri strateji alanından danışmanlık yapan Amerikalı özel şirketlerin işleyişi hakkında çalışmalar yürüttü.

Erdoğan ile nasıl tanıştı?

Erdoğan’ın adaylığı sırasında Tanrıverdi İstanbul Maltepe’de Tugay Komutanı olarak görev yapıyordu. Bu sırada, ortak bir tanıdıkları vasıtasıyla tanışan Erdoğan ve Tanrıverdi’nin ilişkisinin zamanla dostluğa dönüştüğü iddia ediliyor. Erdoğan'ın güvendiği bir isim olan Tanrıverdi, Ağustos 2016'da Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığına atanmıştı. Tanrıverdi, özellikle savunma alanında, Erdoğan'ın en önemli danışmanlarından biri oldu.

SADAT'ın 15 Temmuz'daki rolü hakkındaki iddialar

eSADAT'ın öncülüğünde sivillere çok sayıda ağır silah dağıtıldığı öne sürülüyor. Ayrıca bu silahların şu an kimlerin elinde olduğu bilinmediği iddia ediliyor. Söz konusu iddiaları kesin dille reddeden Tanrıverdi ise "Sizce 10'dan az danışmanı olan bir şirket, darbe girişiminin bastırılmasında rol oynamış olabilir mi?" diyerek SADAT'ın böyle bir misyonunun olmadığını söylemişti. (Kısa Dalga)

Gündem