Sağlık Bakanı Koca 'Kapatılacak hastanemiz yok' demişti: Dışkapı Hastanesi 15 Şubat'a kadar boşaltılıyor

Sağlık Bakanı Koca 'Kapatılacak hastanemiz yok' demişti: Dışkapı Hastanesi 15 Şubat'a kadar boşaltılıyor
Hastanemi Açın Platformu bugün Dışkapı Yıldırım Beyazıt Hastanesi önünde hastalarla, sağlık emekçileriyle ve destek veren pek çok yurttaşla bir araya gelerek hastanenin ‘yenilenme’ adı altında kapatılmak istenmesine karşı basın açıklaması düzenledi. Açıklamada “Hastanelerimizi kapatmayın, yıkmayın, yatırım yapın, güçlendirin, yenileyin. Her işin başı rant değil sağlık olsun” denildi.

ESRA TOKAT


Ankara’da bulunan Etlik Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla birlikte Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi, Etlik Zübeyde Kadın Sağlığı Hastanesi, Sami Ulus Çocuk Hastanesi, Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Ulucanlar Göz Hastanesi’nin kapatılarak buraya taşınacağı iddiası gündeme gelmişti. Kamuoyunda yaşanan tepkiler sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklama yaparak hastanelerin kapatılmayacağını söylemişti.

Ancak geçtiğimiz günlerde kapatılmayacağı söylenen Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Sami Ulus Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kadın Doğum Hastanesi yakın zamanda yıkılacağı ortaya çıktı.

Hastanemi Açın Platformu bugün Dışkapı Yıldırım Beyazıt Hastanesi önünde hastalarla, sağlık emekçileriyle ve destek veren pek çok yurttaşla bir araya gelerek hastanenin ‘yenilenme’ adı altında kapatılmak istenmesine karşı basın açıklaması düzenledi.

'Hekimlerimiz, sağlık çalışanlarımız yarınlarını görmez oldular'

“Dışkapı ve Sami Ulus Hastanelerinin Kapatılmasını ve Yıkılmasını Kabul Etmiyoruz” denilerek yapılan basın açıklamasını Ankara Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş Candan okudu. Bu iki hastanenin 15 Şubat’a kadar boşaltılacağını açıklayan Candan, “Hekimlerimiz, sağlık çalışanlarımız tedirgin, yarınlarını göremez oldular, aylardır kaçan huzurları büsbütün sıkıntıya dönüştü. Hastalarımız bu hastanelerimiz olabildiğine zayıflatıldığı halde buralara gelmeye devam ediyorlar, çünkü kolay erişiyorlar, hizmeti daha kolay alıyorlar. Tüm bunlar şehir hastanelerinde çok zor” dedi.

‘Siyasi iktidarın suçudur’

Hastanelerin yıkılma gerekçesi olarak “eski” olduklarının gerekçe olarak gösterildiğini ifade eden Candan, “Binaların eskimiş ve bakımsız olması tabi ki hastaların, sağlık çalışanlarının, halkın değil, yıllardır “nasıl olsa şehir hastanesi yapıyoruz, buraları yıkacağız” diyen siyasi iktidarın suçudur” şeklinde konuştu.

'Yollarına kurban olduğumuz sağlık emekçileri' diyen yurttaş isyan etti

Pursaklar’dan eylem için gelen 56 yaşındaki Selma Solmaz isimli yurttaş da “Bu hastanede çalışan bizim doktorlarımızın, hemşirelerimizin, yollarına kurban olduğumuz sağlık emekçilerimizi mağdur etmeye kimin hakkı var?” diyerek tepki gösterdi.

Açıklamada söz alan Hastanemi Açın Platformu Sözcüsü Dr. Bayazıt İlhan, Dışkapı Hastanesi’nin Ankara tarihinde çok önemli bir yeri olduğunu ifade etti ve şunları söyledi:

“Türkiye’nin sağlık tarihinde çok önemli olan hastanemizi savunmak için buradayız. Bu hastanemiz gerekli yatırım yapılırsa yıkılmadan yenilenebilecek bir hastanedir. Sağlık hizmetlerinin devam etmesini istiyoruz. Hemşiresinden doktoruna, yemekhane personelinden doktoruna kadar kimsenin işsiz bırakılmasını, geleceksiz bırakılmasını kabul etmiyoruz.”

'22 yıldır burada çalışıyorum, ben ne olacağım'

Yemekhane personeli Gönül Yılmaz ise “Kadro alamayan yüzlerce yemekhane çalışanı işsiz kalacak. Bunları düşünen hiç kimse yok. Sağlık haktır satılamaz, hastanemiz yıkılmasın” dedi. Bir başka yemekhane personeli de 22 yıldır Dışkapı Hastanesi’nde çalıştığını belirterek, “Emekli olmama 4 yıl var. 57 yaşındayım ben ne olacağım? Nerde iş bulabilirim bu yaşta. Hastananem yıkılmasın, sesimizi herkes duysun, kadro istiyoruz. Hakkımızı istiyoruz” dedi.

‘Asistan hekimlerin neredeyse hepsi Etlik Şehir Hastanesi’ne gönderildi’

Basın açıklamasından öne çıkanlar ise şöyle:

Ankara’daki asistan hekimlerin neredeyse tamamının Etlik’e verildiğini belirten Candan, “Kısmen taşındı’ denilen hastanelerimize az sayıda asistan geçici görevle gönderilerek işler yürütülmeye çalışılıyor. Uzman hekimlerin Personel Dağılım Cetveli’ndeki sayıları 707’den 272’ye düşürüldü. Önceden yapılan hizmetlerin, ameliyatların çoğu yapılamaz hale geldi.” dedi ve şöyle devam etti:

‘Etlik’e gitmeyenler cezalandırıldı’

“Örneğin Sami Ulus Çocuk Hastanesi’nde aylık 300’ün üzerinde A, B ve C grubu üst düzey ameliyat yapılırken Kasım ayından bu yana ameliyatlar yapılamaz oldu, profesörler dahil hocalarımız işlerini yapamaz duruma getirildi. Etlik Şehir Hastanesi’ne gitmeyen ya da götürülmeyen pek çok hoca, hekim, sağlık çalışanı cezalandırıldı, ötekileştirildi. Hocalar asistanlarından, eğitim, tez ve sınav görevlerinden koparıldılar.”

‘Hastalarımızı, hekimlerimizi, sağlık çalışanlarımızı daha fazla mağdur etmenize “hayır” diyoruz’

Olmaz, kabul etmiyoruz! “Kısmen taşıyoruz” diyerek kamuoyunu yatıştırmaya çalıştığınız, içini boşalttığınız hastanelerimizi dört ay sonra kapatıp yıkmanıza izin vermiyoruz. Hastalarımızı, hekimlerimizi, sağlık çalışanlarımızı daha fazla mağdur etmenize “hayır” diyoruz. Türkiye üç ay sonra kritik bir seçime gidiyor. Seçimin hemen öncesinde yangından mal kaçırır gibi en önemli hastanelerimizi boşaltıp yıkmanızı iyi niyetli bulmuyor, reddediyoruz.

‘Hastanelerimizi kapatmayın, yıkmayın, yatırım yapın, güçlendirin, yenileyin’

İçinizdeki niyetleri biraz durdurun, bu hastanelerimizin nasıl planlanacağına yeni gelen siyasi iktidar karar versin, biz de onlara taleplerimizi anlatalım. Hastanelerimizi kapatmayın, yıkmayın, yatırım yapın, güçlendirin, yenileyin.

Her işin başı rant değil sağlık olsun."

Gündem