Sağlık Bakanlığı'ndan 'maymun çiçeği' açıklaması
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) şu ana kadar 12 ülkede 92 maymun çiçeği virüsü vakası görüldüğünü duyurmasının ardından, Sağlık Bakanlığı'ndan da 'maymun çiçeği' açıklaması geldi. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, "Ülkemizde bugüne kadar maymun çiçeği vakası görülmemiştir" açıklamasını yaptı.
Yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Monkeypox, kemirgenler ve primatlar gibi vahşi hayvanlardan kaynaklanan ve bazen insanlara bulaşan zoonotik bir hastalıktır. Ortopoksvirüs ailesine ait olan maymun çiçeği virüsünden kaynaklanır. İnsan vakalarının çoğu, hastalığın endemik olduğu Orta ve Batı Afrika'da görülmüştür.
Monkeypox, temas ve solunan büyük damlacıklar yoluyla damlacık maruziyeti ile bulaşabilir. Hastalık genellikle kendi kendini sınırlar ve semptomlar genellikle 14 ila 21 gün içinde kendiliğinden düzelir.
Monkeypox hastalığı ile ilgili gelişmeler Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Hastalık Kontrol ve önleme Merkezi(ECDC) bildirimleri ve Uluslararası Sağlık Tüzüğü kapsamında diğer ülkelerin uluslararası odak noktaları ile bilgi alışverişinde bulunularak Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar ve Erken Uyarı Dairesi Başkanlığımız tarafından yakından takip edilmektedir. Ülkemizde bugüne kadar vaka görülmemiştir" denildi.
DSÖ: YAYILABİLİR
DSÖ dün, 12 ülkede 92 vaka raporlandığını, 18 de şüpheli hasta bulunduğunu açıklamıştı. Salgının yayılabileceği uyarısı yapan DSÖ, önümüzdeki günlerde tavsiyeler açıklayacağını da belirtmişti.
BIDEN: OLASI TEDAVİ VE AŞILARI İNCELİYORUZ
ABD Başkanı Joe Biden da bugün maymun çiçeği hakkında konuştu. Biden, herkesin bu salgından endişe duyması gerektiğini, ABD'li yetkililerin olası tedavi ve aşıları incelediğini söyledi. Güney Kore ziyaretinden Japonya'ya geçerken başkanlık uçağında konuşan Biden, "Ne yapabileceğimize dair sıkı bir çalışma yürütüyoruz" dedi.
Nadir görülen ve daha önce Afrika kıtası dışında pek rastlanmayan maymun çiçeği virüsü, deride döküntü ve kabarıklıklar, ateş, sırt ve kas ağrıları, şişmiş lenf düğümleri gibi semptomlara yol açıyor.
Hastalar genellikle birkaç haftada iyileşse de, uzmanlar bu viral hastalığın Afrika dışında yayılmasından endişeli.
İlk olarak maymunlarda görülen virüs, yakın temasla bulaşıyor. (Kısa Dalga)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.