Sağlık çalışanları işlerinde mutsuz: Yarısı emekliliği veya istifayı düşünüyor

Sağlık çalışanları işlerinde mutsuz: Yarısı emekliliği veya istifayı düşünüyor
Genel Sağlık-İş'in araştırması, çalışanların yarısının emekli olmayı veya istifa etmeyi düşündüğünü ortaya koydu.

Sendikanın sağlıkçıların güncel sorunlara ilişkin anketinin sonuçları açıklandı.

Buna göre sağlık çalışanlarının yüzde 75’inden fazlasının aylık düzenli iş geliri 20 bin TL’nin altında.

Katılımcıların yüzde 81.1’inin gündelik yaşamın devamı için borçlanmak zorunda kaldığı ve katılımcıların yüzde 86.1’inin kredi borcu olduğu ortaya çıktı.

Borç ödemekte zorlanıyorlar

Cumhuriyet'in haberine göre sağlık çalışanlarının yüzde 92.2’si borç ödemelerinde zorlanıyor. Katılımcıların yüzde 97.5’i sağlık çalışanlarının gerekli saygınlığa sahip olmadığı düşüncesinde.

Genel olarak işinden ve işyerinden memnuniyet duymadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 45.5.

Katılımcıların büyük bir çoğunluğuna göre Türkiye’nin temel sorunu ekonomi ve geçim sıkıntısı. Bunu sırasıyla liyakatsiz görevlendirmeler, yolsuzluk ve yoksulluk izliyor.

Sağlık çalışanlarının yarısından fazlası, işyerinde var olan fiziksel koşullarının çalışmayı sürdürmeye elverişli olmadığı düşüncesinde.

Katılımcıların yüzde 86.3’ü ise çalışma yaşamında fiziksel ya da ruhsal sağlığı etkileyen faktörlere maruz kalıyor. Araştırma sonuçlarına göre sağlık çalışanlarının yüzde 50.3’ü çalışma hayatı süresince hastalardan veya hasta yakınlarından şiddet gördü.

10 kişiden 7'si mobbing görüyor

Ayrıca, katılımcıların neredeyse tamamı sağlık çalışanlarına yönelen şiddet olaylarına karşı alınan önlemlerin yeterli olmadığını düşünüyor.

Genel Sağlık-İş sendikasına üye sağlık çalışanlarının yüzde 65,2’si işyerinde baskı, yıldırma ve mobbing ile karşılaşıyor. (Kısa Dalga)

Gündem